Marketing okt 19, 2018 - 330 Views

Japanski naučnici izmislili žvakaću gumu koja ne gubi okus Featured

Ako vam ideja uređaja koji strujom stimuliše vaš jezik zvuči nehumano, naučnici sa univerziteta Meiji u Japanu definitivno se s vama ne bi složili.

Oni su, naime, razvili mali električni elektrostimulator jezika u nadi stvaranja prve žvakaće gume koja traje vječno. Iako još nisu uspjeli stvoriti okus šumskog voća i peperminta, uvjereni su da ispred sebe imaju svjetlu budućnost, izvještava Digital Trends.

Što kažu dobrovoljci?

Uostalom, tokom javnog testiranja ove spravice, svi koji su se odvažili probati ju rekli su da ima gorki ili slani okus. Ovo je postignuto specijalnom supstancom koja izgleda kao žvakaća guma, a zapravo je napravljena da stvori takozvani piezoelektrični efekt, fenomen uslijed kojeg neke supstance i materijali stvaraju električni naboj kao reakciju na fizičku manipulaciju. Drugim riječima, žvakaća guma iz japanskog instituta ne gubi okus zato jer cijelo vrijeme zbog žvakanja stimuliše jezik.

Iako žvakaća guma budućnosti trenutno ima okus kao niboshi - popularna japanska grickalica koja se radi od fermentiranih mladih sardina, ne vidimo razloga zašto jednog dana ne bi imala neki malo univerzalniji okus. Uostalom, žvakaću gumu je moguće programirati.

Dugoročni planovi uključuju - slatki okus

Naučni tim tvrdi da će s vremenom moći stvoriti gorki, slatki i umami okus (umami je aromatični okus prepoznatljiv kod proizvoda od fermentirane soje, sireva ili shitake gljiva). Uređaj je predstavljen u Evropi u sklopu ACM simpozijuma o softveru za korisnički interfejs i tehnologiju u Njemačkoj.

(Tportal)

Tagged under

Related items

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top