Marketing okt 30, 2018 - 150 Views

Tim inžinjera iz Kalifornije dizajnirao mašinu koja iz zraka proizvodi vodu Featured

Tim inžinjera iz Kalifornije dizajnirao je spravu koja, kada su uslovi savršeni, može iz zraka proizvesti oko 1.200 litara pitke vode. Za ovaj izum nedavno su dobili nagradu od 1.5 miliona dolara.
Sprava koju su nazvali SkyWater radi na veoma jednostavnom principu. U osnovi se sastoji od velikih metalnih kotlova koji iz zraka kondenzuju i prečišćavaju vodu pretvarajući vlagu iz vazduha u pitku vodu. Ove sprave se mogu napajati solarnom energijom ili upotrebom biodizela.

CNN piše da bi ovakve sprave mogle riješiti problem domaćinstava bez pitke vode, pomoći u poljoprivredi, ali i biti jako korisne u slučaju kada se zbog prirodne katastrofe zagadi postojeće infrastruktura za vodosnabdijevanje.

Tim inžinjera iz Kalifornije koji je napravio ovu spravu nagradilo je Udruženje Water Abundance XPRIZE koje se bori da ljudi širom svijeta dobiju pitku vodu.

Inžinjer David Hertz kaže da je jako uzbuđen, jer je upravo njihova ideja dobila glavnu nagradu.

"Iako je dio modernog svijeta, nedostatak pitke vode u Kaliforniji jedno je od gorućih pitanja", rekao je Hertz naglašavajući važnost pitke vode za čovječanstvo i objašnjavajući zbog čega su odabrali Kaliforniju kao bazu svog istraživanja.

Herz tvrdi da je ova sprava rješenje ne samo za Kaliforniju, nego i za čitav svijet, jer u zemljinoj atmosferi u svakom trenutku ima oko 150 milijardi miliona litara svježe vode što je više nego u svim rijekama i jezerima na planeti zajedno.

Izvor:Klix.ba

Tagged under

Related items

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • + 381 69 625 167 (Novi Sad, Srbija)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top