Marketing okt 19, 2018 - 699 Views

Šta ukazuju neprijatni mirisi vašeg psa Featured

Sva živa bića odaju specifične mirise pa je tako i sa psima. U zavisnosti od rase, dužine dlake, uslovima u kojima živi, navika pa i ishrane, mirisi su manje ili više izraženi. U najvećem broju slučajeva, neprijatni mirisi kod pasa su rezultat (ne)održavanja higijene. To ne znači da pse treba kupati svakog dana, ali iznenadna pojava smrada može biti rezultat "uvaljivanja" u neki izvor smrada, piše PetFace.

Ovo ponašanje je prirodna pojava kod pasa, a stručnjaci smatraju da je to ostatak instikta koji obezbjeđuje "mirisnu kamuflažu" kao oblik zaštite od predatora.

Psi se najčešće uvaljaju u izmet drugih pasa, ostatke leševa ptica, glodara ili drugih životinja, smrdljivo smeće, ostatke hrane i sl.

Rješenje je relativno jednostavno, jer je potrebno psa okupati odgovarajućim šamponom i ukloniti nakupljene uzročnike mirisa i naravno sam miris.

Naravno, neki psi to rade češće i više od drugih pa vlasnici moraju češće da se bave uklanjanjem tih mirisa. S druge strane, ovo može ukazivati i na probleme ponašanja, pa je potrebno konsultovati se sa stručnjacima jer se možda radi o nedostatku pažnje, nekom obliku iskazivanja anksioznosti, pa čak i protestu koji vlasnik ne prepoznaje.

Međutim, ponekad problemi sa kožom, krznom i nekim važnim unutrašnjim organima mogu biti razlog smrada koji se širi sa ljubimca. Tada kupanje uobičajenim šamponima za pse ne daje dobre rezultate, pa treba potražiti pomoć veterinara.

Neprijatni mirisi
Zadah ljubimca

Neprijatan zadah koji se primijeti kod psa može biti uzrokovan bolestima zuba i desni. Kvar zuba, nakupljanje kamenca i paradontopatija samo su neki od problema koji su veoma slični kao kod ljudi. Bolne desni i zubi izazivaju i pojačano baljenje koje takođe ima neprijatan miris. Pas lizanjem dlake ili predmeta u kući prenosi taj miris pa problem smrada postaje ozbiljniji. Nažalost, i neke druge bolesti kao što su dijabetes ili smanjena funkcija bubrega, takođe izazivaju neprijatan zadah.

Infekcije ušiju

Bakterijske infekcije spoljnog ušnog kanala ili infekcije nastale parazitima i prisustvom stranog tijela, po pravilu izazivaju neprijatan miris i jedan su od prvih simptoma ovog problema. Pored neprijatnog mirisa, ova stanja prate svrab, češanje i trešenje glave uz veliki bol.

Ispuštanje gasova

Ova izuzetno smrdljiva pojava ukazuje na probleme sa varenjem. Uzroci su brojni i zahtijevaju ozbiljno angažovanje veterinara jer velika količina gasova može da upućuje na veoma opasna oboljenja digestivnog trakta.

Infekcije kožnih nabora

Neke rase pasa kao što su engleski buldozi ili šar pej zbog konfiguracije kože koja stvara tzv. kožne nabore na glavi, oko repa, usta i očiju zahtijevaju ozbiljno i redovno čišćenje nakupljene nečistoće unutar nabora. Ukoliko se to ne radi dolazi do razvoja bakterijskih infekcija koje odaju izrazito neprijatan miris.

Problemi sa analnim vrećicama

Ovo je jedan od najčešćih problema koji se vezuje za neprijatan miris koji se širi oko pasa. Ove dve žlijezde se nalaze sa obe strane anusa i predstavljaju mirisnu (čitaj: smrdljivu) identifikaciju svakog psa. Ukoliko pas ima normalno varenje i čvrstu stolicu, ove žlijezde napunjene smrdljivim sadržajem se redovno prazne tokom defekacije.

Ukoliko dođe do začepljenja otvora na vrećicama, razvijaju se upalni procesi koji mogu biti veoma bolni za ljubimca. Psi u takvim situacijama pokušavaju da se oslobode sadržaja, pa se ližu, grizu ili vuku zadnji dio tijela o podlogu. Sadržaj pod pritiskom izlazi i lijepi se za dlaku i kožu, a što je još gore i za podlogu koja je nerijetko tepih ili mebl na namještaju. Problem se rješava adekvatnom ishranom, periodičnim čišćenjem ovih žlijezda kod veterinara ali i radikalno – potpunim odstranjivanjem analnih žlijezda.

Sve u svemu, ukoliko vam neko kaže da postoje psi koji nemaju nikakav miris taj vas baš laže. Održavanje higijene, bilo da se radi o kratkodlakim ili dugodlakim psima, psima koji imaju rasne predispozicije za razvoj kožnih oboljenja, psima sa spuštenim ušima i slično, obaveza je svakog odgovornog vlasnika. O najboljim načinima rješavanja velikog smrada kod pasa, ali i rješenjima kada se problem pojavi, posavjetujte se sa svojim veterinarom.

(b92)

Tagged under

Related items

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top