Aleksandra apr 03, 2021 - 227 Views

Kratki vodič za udomljavanje odraslog psa Featured

Udomljavanje odraslog psa je sjajna stvar – ne samo za psa koji dobije drugu priliku za dobar život, već i za tebe, jer se tvoj život mijenja i ispunjava srećom koju pas donosi u dom. Štenci su preslatki, ali zahtijevaju mnogo truda, rada i vremena za razliku od odraslog psa, koji već mnogo toga zna. Udomljavanje odraslog psa definitivno ima mnogo prednosti. Ali prije nego što kreneš da spasiš psa i dovedeš ga u svoj dom, moraš znati neke stvari. Zato ti donosimo kratki vodič sa savjetima za udomljavanje odraslog psa!

pas
Foto: Pexels

“Kada udomiš odraslog psa, znaš šta dobijaš i koga dovodiš u svoju porodicu”, kaže veterinarka Tiffany Bierer. “Oni su odrasli psi, tako da znaš kakva je njihova ličnost, kakav im je karakter. Takođe, najčešće su odrasli psi već prošli neki trening, socijalizaciju ili obuku, bilo da je to iz svog prethodnog doma ili u skloništu za pse”, kaže dr Tiffany Bierer.

Razmisli kakav pas odgovara tvom načinu života

 

Jedan od prvih koraka udomljavanja odraslog psa je naučiti, koje karakteristike će najbolje odgovarati tebi ili tvojoj porodici. Razmisli da li tebi ili tvojoj porodici odgovara veliki ili mali pas, sa kakvom dlakom, da li ćeš moći da si priuštiš češto šišanje psa, ukoliko se radi u nekom dugodlakom psu koji treba posebnu njegu dlake, da li si osoba u pokretu, pa možeš da imaš velikog psa koji treba mnogo više da šeta i trči od manjeg psa…

Foto: Pexels

Imaj otvoren um i otvoreno srce bez predrasuda

U žurbi da vide preslatke psiće, ljudi često zanemaruju i odrasle pse u skloništima ili na ulicama, kojima je potreban topli dom. Zbog toga odrasli psi ostaju često, nažalost, duže u skloništima. Često su psi koji su najduže u skloništima, oni koji su sramežljivi, potišteni, tužni ili uplašeni. Nemoj da te to obeshrabri, ti psi samo trebaju priliku da pokažu svoj pravi karakter u sretnom i lijepom okruženju toplog doma, a možda su i imali neku tešku sudbinu na ulici ili u prethodnim domovima, pa su istraumirani.

“To ne znači da su sramežljivi i potišteni psi, loši psi. To su samo sjajni psi koji trebaju da im se pruži prilika, jer u plašljivom i sramežljivom psu ćeš možda otrkiti skriveni dragulj…”, kaže dr Tiffany Bierer.

Zatraži pomoć i savjet osoblja skloništa ili udruženja za zaštitu pasa

Dr Tifanny Bierer preporučuje razgovor s osobljem skloništa ili udruženja za zaštitu pasa, da saznaš više informacija o svakom psu. Takođe, raspitaj se o specifičnim potrebama njege i brige o svakom psu. Neki psi na primjer imaju više energije od drugih, dok će drugi psi više odmarati i ležati, pa provjeri koja vrsta psa više odgovara tvojim životnim navikama.

Pexels

Odvedi psa u neko drugo okruženje da možeš da otkriješ njegovu pravu ličnost

Budući da psi mogu biti uplašeni u skloništima i azilima, zamoli osoblje da psa izvedeš u šetnju i promijeniš okruženje, da pas može više da se opusti i pokaže svoj pravi karakter. Prati reakcije i ponašanje psa, koji će sigurno biti sretniji i veseliji kada je u šetnji, nego kada ga posmatraš zatvorenog u ograđenom prostoru ili kavezu u skloništu ili azilu.

Razmotri troškove

Psi koji su udomljeni iz azila obično imaju dobru veterinarsku njegu, odnosno već su pregledani, primili su najznačajnije vakcine i zaštitu protiv parazita, a možda su i sterilisani, tako da su ti troškovi već pokriveni i ne moraš da novac trošiš na to. Za početak tvoje je da se raspitaš od osoblja u azilima, skloništima ili udruženjima o prehrambenim navikama psa i kako se njeguje dlaka, ukoliko je u pitanju dugodlaki pas, da kupiš hranu konzerviranu ili suhu u granulama, zdjelice za hranu i vodu, povodac i ogrlicu. Ležaj u vidu krevetića, dekicu, jastučić ili nešto slično što će biti sigurno i udobno mjesto u stanu ili kući, možeš kupiti u pet shopu ili prodavnici tekstila i kućnih potrepština, ili možeš napraviti od svojih stvari u kući.

Pexels

Pronađi pravu hranu koja odgovara potrebama psa

Prehrambene potrebe štenaca i odraslih pasa su različite, a ispravna hrana za pse trebala bi odražavati njihovu starosnu dob i prehrambene potrebe u zavisnosti od veličine psa i njegove aktivnosti. Odraslim psima treba manje kalorija za razliku od štenadi, a takođe odrasli psi ne jedu tako često kao štenad. Bitno je da je hrana, bilo da je konzervirana hrana za pse ili suha hrana u granulama – kvalitetna, odnosno da sadrži sve potrebne nutrijente, vitamine i minerale potrebne psu. Posavjetuj se sa veterinarom o količini hrane, koju pas treba da jede u odnosu na njegovu starost, veličinu i potrebe.

Igračke za pse

Igračke za pse treba da budu funkcionalne igračke u vidu loptica ili igračaka u drugim oblicima, ali u koje se mogu ubaciti poslatice za pse, tako da pas uvijek ima neku zanimaciju i da mu nije dosadno. Bitno je da igračka ne može da se polomi i raspadne, jer pas može progutati neki dio igračke, neka igračke budu od gume ili nekog materijala koji se ne može slomiti i progutati. Igračke možeš pronaći u lokalnim pet shopovima ili naručiti putem interneta, a neke igračke možeš napraviti i kod kuće, na primjer krpene loptice sašivene od starih tkanina.

Pexels

Ne zaboravi biti strpljiv/strpljiva sa svojim novim kućnim ljubimcem

Odraslim psima će možda trebati više vremena da se adaptiraju na svoju novu okolinu, pa je na tebi da mu pomogneš da se osjeća sigurno i ugodno. U početku se tvoj pas može osjećati nesigurno i trebaće neko mjesto u kući ili dvorištu gdje se osjeća zaštićeno, poput ograđenog prostora ili njegovog kreveta, mjesta za spavanje. Daj psu dovoljno vremena da se smjesti i opusti, te obrati pažnju na njegovo ponašanje i potrebe. Posavjetu se sa veterinarom ili trenerom za pse, oko bolje adaptacije i socijalizacije psa na novo okruženje, nove ljude ili životinje u okolini.

Sretno i hvala ti što si još jednom psu spasio/spasila život i što ga činiš sretnim!

Izvor: dailypaws.com

izvor:ultra.ba

Related items

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top