Aleksandra apr 20, 2021 - 173 Views

10 uobičajenih mitova o psima: tačno ili netačno? Featured

Psi su naši najbolji prijatelji, ali koliko o njima zaista znamo? Počev od njihovih prehrambenih navika i potreba, pa sve do ponašanja, postoji mnogo mitova i zabluda o psima koji se prenose već decenijama.

Donosimo ti deset uobičajenih mitova o psima.

1. Psi su slijepi za boje

Iako mnogi ljudi misle da su psi slijepi za boje, istraživaja su pokazala da psi imaju dva receptora za boju u očima. Oni mogu vidjeti u boji, ali imaju problema s razlikovanjem različitih nijansi zelene i crvene, koje će se uglavnom pojavljivati ​​u sivim i smeđim, plavim i žutim tonovima.

2. Suha i topla njuška znači da tvom psu nije dobro

Prema TeamDogs-u, toplota njuške psa će zavisiti od vremenskih uslova i vlage. Slično kao kod ljudi, i ljubimcima može curiti nos kada provode vrijeme na hladnom.

Bitno je obratiti pažnju na vruću, suhu njušku, jer to često može biti znak groznice, dehidratacije ili čak stanja poput suhog oka. “Ako suhu njušku psa prate i drugi simptomi, poput letargije, povraćanja, dijareje ili promjene aktivnosti ili apetita, obratite se veterinaru za savjet”, kažu iz TeamDogs-a.

3. Ne možeš starog psa naučiti novim trikovima

Ovo je takođe mit, jer psi sjajno i brzo uče. Iako će starijem psu trebati malo više vremena, učenje novih trikova nije nemoguće. Ako učiš starijeg psa, pobrini se da treninge učiniš zabavnim i radi to pomalo i često. Ne zaboravi ga nagraditi.

4. Psi zijevaju samo kad su umorni

Kod pasa se zijevanje često koristi kao način rješavanja anksioznosti i stresa. Možeš primjetiti kako tvoj pas zijeva u situacijama koje nisu namijenjene da ih umore, prilikom igre ili maženja drugih ljudi. Takođe ga koriste kao način da izraze da im je dosta, i da im ponestaje strpljenja.

mitovi o psima
Foto: NOS Design
5. Svi psi su dobri plivači

Neki pogrešno vjeruju da su svi psi prirodni plivači. Iako psi obožavaju biti u vodi, nisu svi dobri u plivanju. Psi koji imaju moćna prsa i tešku lobanju nisu baš dobri plivači – na primjer, buldozi, mastifi, jazavčari i bokseri. Male pse treba pažljivije stavljati u vodu, jer su skloniji hipertermiji.

6. Psi treba da glođu kosti

Prema TeamDogs-u, kosti često mogu nanijeti više štete nego koristi. Na primjer, duge, kuhane i cjevaste kosti mogu povrijediti pse svojim oštrim komadima. Kad razmišljaš o kostima za svog ljubimca, uvijek se odluči za sirove kosti, a ne za kuhane kod kuće, jer se ne lome tako lako.

7. Ako pas maše repom, znači da je prijateljski nastrojen

Mahanje repom je oblik pseće komunikacije, ali što tačno znači? Možda misliš da to znači da je prijateljski nastrojen, ali u nekim slučajevima to može značiti da je pas nesretan. “Ako je pseće tijelo gotovo nepomično i samo maše repom, vjerovatno je da se životinja osjeća napeto i može vas napasti,” dodaje tim. Ostali znakovi mahanja repom uključuju nervozu, osjećaj ugroženosti, tjeskobu ili pokornost.

mitovi i zablude o psima
Foto: Pexels
8. Psi stare sedam godina za svaku ljudsku godinu

Rase pasa mogu biti svih oblika i veličina, tako da utvrđivanje njihove dobi nije tako jednostavno kao što se čini. Koliko pas živi, ​​zavisi od brojnih faktora – ne samo od toga koje su pasmine. Da bi pas živio dug i sretan život, potrebni su mu odgovarajući životni uslovi, odgovarajuća njega, odgovarajuća higijenska rutina, zdrava prehrana i zadovoljavajuće vježbanje. Manje pasmine imaju tendenciju da žive duže od većih pasmina.

9. Psi jedu travu samo ako su bolesni

Psi koji jedu travu su prilično česta i potpuno prirodna pojava. Neki od razloga zbog kojih psi jedu travu mogu biti zato što im je ukusna, zato što im je dosadno, ili čak ako pate od bolova u želucu.

10. Dobro dresiran pas nikada neće ugristi

Psi grizu iz mnogo razloga, poput osjećaja straha ili frustracije, odbrane, čuvanja drugih ili zastrašivanja. Iako neki psi možda nikada nikoga nisu ugrizli, ne možemo sa sigurnošću reći da pas nikada ne bi ugrizao.

Izvor: goodhousekeeping.com

izvor:ultra.ba

Tagged under

Related items

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top