Aleksandra apr 16, 2021 - 73 Views

Ovo su najzdravije pasmine pasa Featured

Baš kao i ljudi i neke pasmine pasa mogu biti osjetljivije na razne bolesti.

Određene pasmine genetski mogu biti sklonije bolestima poput raka, bolestima srca, problemima s krznom ili alergijama.

Sa sigurnošću se ne može znati hoće li pas tokom života razviti neke zdravstvene probleme ili ne, ali neke pasmine se smatraju zdravijima od drugih, piše The Spruce Pets.

U nastavku donosimo pet pasmina pasa koje generalno imaju duži životni vijek i nisu podložne određenim zdravstvenim stanjima.

5. Čivava

Pripadnici najmanje pasmine na svijetu izuzetno su odani, inteligentni i spadaju među najzdravije pasmine. Mogu poživjeti i do 18 godina, a zdravlje im mogu narušiti bolesti kojima su genetski skloni poput hipoglikemije, iščašenja zgloba i aortne stenoze. S obzirom na to da su vrlo male, čivave ne traže puno fizičke aktivnosti.

4. Border Collie

Pripadnici ove pasmine žive između 10 i 14 godina, a zdravstveni problemi koji ih mogu pogoditi uglavnom su iznenadni napadaji i hipotireoza. Border Collie biće najsrećniji i najzdraviji ako se puno kreće i ako puno vremena provodi na otvorenom.

3. Sibirski haski

U poređenju s ostalim pasminama njegove veličine, sibirski haski je među najzdravijima. Tokom života, koji uglavnom traje između 11 i 13 godina, sibirski haski može imati zdravstvene probleme kao što su progresivna atrofija mrežnice, hipotireoza i mrena.

2.  Belgijski ovčar

Pasmina koja je postala popularniji policijski pas od njemačkog ovčara živi između 10 i 12 godina te ne pati od nekih većih zdravstvenih teškoća. Belgijskog ovčara povremeno mogu mučiti displazija lakta, panus, progresivna atrofija mrežnice, hemangiosarkom i mrena.

1. Mješanci

Mješanci se smatraju najzdravijim psima i najotpornijima na bolesti. Psi mješanaca obično nisu rodoslovni ili registrovani, ali mogu naslijediti osobine - i dobre i loše - svojih roditelja različitih pasmina. Budući da psi mješanci imaju izuzetno širok genski fond (za razliku od čistokrvnih pasa), rjeđe se susreću s nasljednim ili genetskim poremećajima. Kao i kod svih pasmina, međutim, i kod pasa mješanaca mogu se razviti stanja poput pseće pretilosti, bolesti srca i dijabetesa.

(Index.hr)

izvor:nezavisne novine

Tagged under

Related items

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top