Aleksandra maj 03, 2021 - 418 Views

4 savjeta kako da štene ne grize namještaj i stvari po kući Featured

Štenad su slatka, divna i unose neizmjernu radost i sreću u naš život. Ali postoje i neki sitni izazovi kada imamo štene u kući, a to je njihovo neprestano grickanje naših ruku, namještaja i stvari po kući, jer mijenjaju zube tokom 4. ili 5. mjeseca života, znatiželjni su, razigrani i prepuni energije u želji da otkriju svijet. U nastavku saznaj nekoliko ključnih savjeta, kako da preusmjeriš fokus i pažnju svog šteneta i da ga zainteresuješ za druge stvari, a da ne grize tvoje ruke, namještaj i druge stvari po kući.

Pexels

Ponudi štenetu igračke za glodanje, žvakanje, istraživanje

Baš kao i bebe i psići imaju težak period mijenjanja zubića. Žele gristi i žvakati. Zato daj svom štenetu igračke koje može žvakati, grickati, njuškati, samo pazi da to budu igračke koje ne može da pokida i proguta neke dijelove, neka to budu sigurne igračke za tvog psića.

 

Promijeni mu fokus, preusmjeri mu pažnju

Kad god se igraš sa svojim psićem i počne te grickati po rukama, u blizini pri ruci neka ti se nađe igračka koja će mu odvratiti pažnju. Baci mu lopticu, dodaj neku novu igračku, napravi sam/sama neke zanimljive igračke od starih čarapa, krpa, loptica.

Pexels

Fizička aktivnost

Ako je tvoje štene fizički aktivno i ima dovoljno mentalne i fizičke stimulacije, to je odlično, jer će mu manje vremena ostati da grize namještaj i tvoje ruke. Možeš uključiti igre poput donošenja loptice ili neke igračke, šetnje u prirodi, trčanja za lopticom u ograđenom prostoru, itd. Štene će ukoliko je fizički aktivno i ako mu je zanimljiv i ispunjen dan, potrošiti nakupljenu energiju i biti mirnije u kući.

Trening za štene

Još jedan način da izbjegneš da štene pravi nered po kući je da ga treniraš, odnosno učiš trikovima i komandama. Možeš početi s osnovnim komandama poput ‘sjedi’ ili ‘lezi’ kako bismo svom štenetu usadili određene navike i ponašanja. To pomaže da tvoje štene bude disciplinovano, socijalizovano i da zna da se lijepo ponaša. Za vježbanje komandi koristi kao nagradu pseće poslastice, pohvali štene kada nešto dobro uradi.

izvor:ultra.ba

Tagged under

Related items

4 savjeta kako da štene ne grize namještaj i stvari po kući
Tri savjeta protiv hrkanja maj 03, 2021 - 418 Views

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top