Aleksandra maj 03, 2021 - 359 Views

Zbog čega mačke grizu Featured

Vrlo je važno razlikovati lagane mačije ugrize od agresivnih jer se radi o dva potpuno različita fenomena. Lagani mačiji ugrizi ne bole i mačje zube tada jedva osjetite na svojoj koži. No ako vas mačka zagrize toliko jako da vam njeni zubi prodru kroz kožu, to znači da je vjerojatno prestrašena, da brani svoju teritoriju ili da brani sebe.

 

"Ako mazite mačku, a ona vas prvo počne lizati pa lagano gristi, nema potrebe da se brinete. Obično se radi o igri", objasnila je veterinarka Vajlani Sung iz San Franciska za PetMD.

S njom se složila i dr. Liz Stelov, koja je dodala da ako drugi znakovi agresije, poput šištanja, režanja i pokazivanja kandži, ne postoje, tada se vjerovatno samo radi o tzv. ljubavnom ugrizu.

"Govor mačijeg tijela obično je prilično opušten, iako mačka može postati malo napeta neposredno prije ugriza", rekla je Stelov.

"Ljubavni ugriz zapravo i nije najbolja riječ. Ne postoji dovoljno istraživanja koja bi dala odgovor na pitanje zbog čega mačke to čine. Većina zaključaka izvodi se iz nagađanja, ali to uglavnom nije znak naklonosti, nego signal da je mačka gotova s ​​interakcijom, odnosno da joj se više ne da maziti. Ako se maženje nastavi, mačka može ugristi."

Stelov je dodala i da ponekad mačka slučajno ugrize, bez namjere da vam nešto poruči ili naudi. Zbog toga je, kaže, vrlo važno dobro poznavati govor tijela vaše ljubimice.

"Nikada nemojte negativno reagovati na ugriz jer mačka tada može postati još agresivnija. U slučaju da vas jako ugrize, operite ranu i posjetite doktora. Pripazite na znakove nelagode, poput ušiju pomaknutih u stranu ili trzajućeg repa, i prestanite maziti mačku ako primijetite da joj to ne odgovara", zaključili su veterinari.

(Index.hr)

izvor:nezavisne novine

Tagged under

Related items

Zbog čega mačke grizu
Najbolji kućni ljubimci za stan maj 03, 2021 - 359 Views
Zbog čega mačke grizu
Što imaju zajedničko ljudi i mačke? maj 03, 2021 - 359 Views

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top