Marketing maj 28, 2018 - 831 Views

Mala i srednja preduzeća povećala prihod preko dvije milijarde KM Featured

Mala i srednja preduzeća stub su ekonomije u razvijenim zemljama, te čine 99 odsto svih biznisa u Evropskoj uniji, podaci su portala ''European Small Business''.

To dovoljno govori o tome kolika je važnost ovog sektora, a kakva je situacija u Bosni i Hercegovini pokazale su analize finansijskih izvještaja za 2017, a koje svake godine provode ''LRC'' i ''Poslovne novine''.

Prema tek pristiglim pokazateljima na osnovu kojih je urađena analiza, od 32.292 firme u BiH, njih 14 odsto (4.511), ispunilo je kriterijume bonitetno pouzdanih kompanija, što čini jedan odsto više nego prethodne godine.

Koliku važnost ove firme predstavljaju za BH privredu govori podatak da ukupan prihod bonitetno pouzdanih kompanija u BiH u 2017. godini iznosi 17,5 milijardi KM, što je povećanje od nevjerovatne dvije milijarde KM u odnosu na prethodnu godinu. Zanimljivo je istaćti kako preko 85 posto bonitetno pouzdanih kompanija čine upravo mala i srednja preduzeća.

Informacije o finansijskom poslovanju, poslovnim analizama i rizicima, ključni su podaci za donošenje kvalitetnih odluka kompanija, ali i jasan pokazatelj ekonomske stabilnosti jedne zemlje.

Upravo zbog toga, najveća bonitetna kompanija u BiH - LRC d.o.o. Sarajevo, već četvrtu godinu zaredom realizuje projekt ''POUZDANOST'', s ciljem da se na domaćem tržištu identifikuju firme koje bilježe natprosječne poslovne rezultate.

Sertifikacija poslovne natprosječnosti uobičajena je praksa u međunarodnom okruženju kojom preduzeća jačaju svoj ugled i povjerenje.

Sertifikat bonitetne pouzdanosti, kao dokaz uspješnosti u poslovanju, rezultat je složene analize, jedinstvene za sva međunarodna tržišta, a temelji se na analizi godišnjih finansijskih izvještaja i predstavlja službenu potvrdu uspješnosti u poslovanju i sa velikom vjerovatnoćom signalizira stabilno poslovanje za sljedećih 12 mjeseci. Certificirano preduzeće jača svoj ugled, dokazuje da je pouzdan i poželjan partner, te jača svoju poziciju na domaćim i međunarodnim tržištima.

Pouzdanost 2018, projekt sertikacije poslovnih subjekata, ima za cilj da se u društvenoj i poslovnoj zajednici posebno istaknu pouzdani, vjerodostojni i niskorizični partneri, odnosno oni s kojima vrijedi poslovati. Korištenjem Sertifikata bonitetne pouzdanosti kompanija dokazuje da je uspješna, kvalitetna i spremna za dugogodišnju uspješnu saradnju.

Tako će najuspješnije kompanije u BiH na konferenciji u novembru dobiti laskavo priznanje bonitetno pouzdanih kompanija ''Zvijezda bonitetne pouzdanosti'', te kroz medijsku kampanju osigurati promociju svog transparentnog i natprosječnog poslovanja.

(nezavisne.com)

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top