Dario dec 22, 2018 - 212 Views

Prehlada kod pasa može biti opasna. Prepoznajte simptome na vrijeme Featured

Kihanje, curenje iz nosa, glavobolja, ponekad i groznica, klasični su simptomi prehlade kod ljudi, ali prehlada nije isključivo bolest ljudi. Vrlo lako se prehladiti mogu i naši ljubimci.


Hladno i vlažno vrijeme, blato i stalne promjene temperatura stavljaju imunološki sistem životinja na test. Najčešći simptomi prehlade vašeg ljubimca su slični ljudskima: kašalj, kihanje, curenje iz nosa, neprirodan umor, lagano povišena temperatura.Psi su više izloženi bakterijama i raznim mikroorganizmima od nas, pogotovo oni ljubimci koji provode više vremena na otvorenom.

Kašalj kod pasa može biti izazvan različitim uzrocima, koji mogu biti od obične prehlade, virusnih infekcija, migrirajućih glista pa sve do bolesti srca, stoga treba biti oprezan prilikom davanja terapije psu.

Svakako najbolji savjet je da posjetite svog veterinara koji će vam reći radi li se samo o prehladi ili će, ako posumnja u nešto drugo, napraviti dodatne pretrage. Ako se radi samo o prehladi, postoji nekoliko načina kojima možete pomoći svom ljubimcu.

Prije svega pojačajte mu imunitet, a ako pas živi na otvorenom, osigurajte mu neko toplo mjesto unutar kuće. Ako primijetite da vam ljubimac ima upaljene sluznice, možete mu olakšati dječjim propolisom, ali terapija koju će vam prepisati veterinar je potrebna kako se ne bi razvile sekundarne infekcije i došlo do neželjenih komplikacija.

Pokušajte mu povećati unos tečnosti davanjem mlake supe ili jogurta (nikako ne ravno iz hladnjaka, neka odstoji neko vrijeme na sobnoj temperaturi). Kada vam je ljubimac bolestan, sjetite se da i njemu treba dodatna pažnja, baš kao i nama.

Tagged under

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • + 381 69 625 167 (Novi Sad, Srbija)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top