Marketing mar 31, 2021 - 196 Views

Da li nas ne razumiju ili se samo pretvaraju? Featured

Komunikacija između mačaka i ljudi manje je ispitivana od komunikacije između psa i čovjeka.

Japanski naučnici pokušali su da shvate zbog čega mačke nekad ne reaguju na instrukcije svojih vlasnika – ne razumiju nas, ne obraćaju pažnju ili nemaju svijest o svom imenu?

Asuko Saito, sa Univerziteta u Tokiju, testovima je pokušala da odgovori na pitanje koje vjerovatno muči veliki broj vlasnika, a to je: da li mačke mogu da razlikuju svoja imena od drugih imenica?

Ona je posmatrala reakciju mačaka koje žive sa vlasnicima u njihovoj kući i onih u prihvatilištima. Ispitivanje se zasnivalo na utvrđivanju sposobnosti razlikovanja ličnih imena u poređenju sa riječima slične dužine i ličnim imenima drugih.

Testiranjem, većina je pokazala dovoljnu sposobnost da razumije, pomjeranjem ušiju i glave kada čuju svoje ime intenzivnije nego pri izgovoru nekih drugih riječi. Međutim, odgovor nije dolazio do njihovih repova. Dok, kada su u pitanju mačke koje žive u prihvatilištima istraživanje je pokazalo da podjednako reaguju kako na svoje, tako i na imena drugih mačaka sa kojima žive.

Petmagazine.rs piše da je ovim istraživanjem dokazano i da je osjetljivost mačaka na emocije svojih vlasnika skromna, i da mogu da razlikuju glas vlasnika od glasova stranaca.

Tagged under

Related items

Da li nas ne razumiju ili se samo pretvaraju?
Zbog čega mačke grizu mar 31, 2021 - 196 Views
Da li nas ne razumiju ili se samo pretvaraju?
Najbolji kućni ljubimci za stan mar 31, 2021 - 196 Views

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top