Dijana apr 03, 2017 - 521 Views

U BIH od 2018. doživotna 'plata' za majke troje i više djece Featured

BANJALUKA - U Bosni i Hercegovini od 2018. godine će se primjenjivati izmijenjeni Zakon o socijalnoj i dječijoj zaštiti, kojim je predviđeno da majke sa troje i više djece dobiju doživotnu naknadu.

Premo ovom zakonu naknadu bi trebalo da dobiju i roditelji ili staratelji djece posebnim potrebama.


Predviđeno je da majke koje imaju troje i više djece i 20 godina radnog staža primaju po 600 KM, kao i majke sa četvoro i više djece koje imaju 15 godina radnog staža.

One majke koje imaju troje i više djece i 15 godina radnog staža a trenutno budu prijavljene na Zavodu za zapošljavanje primaće po 400 KM. Roditelji ili staratelji djece sa posebnim potrebama dobijaće mjesečnu naknadu takođe od 400 KM.

Žena koja ispunjava uslov za naknadu, moraće da se odluči između naknade i plate, odnosno naknade i penzije. To znači da se ne može primati i plata i naknada, odnosno penzija i naknada.

U cilju što bolje primjene zakona, Ministarstvo rada i socijalne zaštite je propisalo pravilnik, prema kojem će se rukovoditi centri za socijalni rad kada je u pitanju doživotna naknada za majke troje i više djece.

Prilikom dostavljanja dokumenata, majke su u obavezi da predaju izvode iz matične knjige rođenih djece, potvrdu o radnom stažu ili potvrdu o evidenciji na birou Zavoda za zapošljavanje, kao i dokaz da nisu ostvarile pravo na penziju.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje, oko 10 hiljada žena u BIH može ostvariti pravo na doživotnu naknadu.

Žao nam je što moramo da vas razočaramo, ali ovo je samo prvoaprilska šala, koja možda nekada i postane stvarna.

nezavisne.com

Tagged under

Related items

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top