Super User nov 27, 2016 - 227 Views

Zašto bi svako dijete trebalo da odraste uz mačku?

Kada dijete i ljubimac odrastaju zajedno oni stvaraju jedinstvenu i neraskidivu vezu koja se vremenom pretvara u pravo prijateljstvo.

Ljubimac vremenom na dijete počinje da gleda, ne kao na odraslog vlasnika, već kao na svoje mladunče!

Novije studije pokazuju da djeca koja odrastaju uz ljubimcda imaju manje šanse da obole od alergija, ali i veće šanse da razvijaju neverbalnu komunikaciju nego djeca koja nemaju priliku da žive sa životinjama.

Odgovornost

Djeca koja imaju ljubimce u ranom djetinjstvu razvijaju osjećaj odgovornosti prema drugima. Životinjama je potrebna pažnja, a dijete se polako navikava da je pruža drugim živim bićima. Djeca koja su aktivna u podizanju ljubimca češće razviju empatiju i postanu saosjećajniji ljudi. Na ovaj način djeca ranije nauče da budu odgovorna za sebe.

Samopouzdanje

Uz odgovornost dolazi i samopouzdanje. Vremenom se uz uspješnu negu ljubimca javlja i ljubav životinje prema djetetu, a na taj način dijete stiče utisak da je "dobro odradilo zadatak“. Samopouzdanje djeteta raste i ono postaje ponosno na svoja dostignuća.

Igra i vježba

Kućnim ljubimcima potrebna je pojačana aktivnost. Dječaci i djevojčice koje u djetinjstvu trčkaraju za ljubimcima uglavnom ostaju u dobroj formi i tokom života. U principu, uz ljubimca cijela porodica provodi više vremena napolju, a svjež vazduh i fizička aktivnost prijaju svakome.

Spokoj i pribranost

Kućni ljubimci imaju sposobnost da umire djecu. Neki mališani su čak i opušteniji sa životinjama nego sa roditeljima. Kao i odrasli, koji poslije stresnog posla i obaveza bježe u zagrljaje svojih pasa i mačaka, tako i djeca u dodiru sa njima nalaze spokoj. Kada su vaša djeca tužna, uznemirena ili ljuta nema toga što će ih brže oraspoložiti od ljubimca. Ukoliko ste odrasli sa mačkom, ili ste pak roditelj djeteta koje odrasta uz macu, podijelite sa nama svoja iskustva!

nezavisne.com

Tagged under

Related items

Zašto bi svako dijete trebalo da odraste uz mačku?
Ovo prase misli da je mačka nov 27, 2016 - 227 Views
Zašto bi svako dijete trebalo da odraste uz mačku?
Brz i zdrav doručak za dijete nov 27, 2016 - 227 Views
Zašto bi svako dijete trebalo da odraste uz mačku?
Koliko vaš pas zaista treba da jede? nov 27, 2016 - 227 Views

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • + 381 69 625 167 (Novi Sad, Srbija)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top