Super User nov 29, 2016 - 466 Views

Rastemo i učimo: 4 situacije u kojima je OK djetetu oprostiti “grešku” Featured

Većina nas strijepi od neuspjeha bez obzira na to što nam on na kraju može donijeti dosta dobrog… Evo šta bi roditelji morali da dopuste svojim mališanima kako bi im kasnije olakšali mnoge situacije…

“Ako nisi iskusio neuspjeh, nikada nećeš uspjeti”, rečenica je toliko istinita, ali većina nas ipak strijepi od neuspjeha. Međutim, sami sebi moramo dozvoliti neuspjeh i greške, ali isto tako i sopstvenoj djeci.

U ovim situacijama roditelji treba da dozvole djetetu da pogreši, jer će ono tako učiti o životu i bolje se u njemu snalaziti…

1. “Pogrešni” prijatelji

Gotovo svako dijete ima prijatelja za koje njegovi roditelji znaju da ne utiče dobro na njega, ali ipak ne bi trebalo previše da se miješate u detetov izbor. Djeca, pogotovo u srednjoj školi, “isprobavaju” prijatelje baš kao što isprobavaju razne sposobnosti u potrazi za sopstvenim identitetom. Na taj način uče ne samo o prijateljstvima nego i o različitim karakteristikama i profilima ljudi.

2. Sportska i druga takmičenja

Takmičarske događaje u kojima učestvuju njihova djeca mama i tata trebalo bi da doživljavaju kao da su djeci baka i djed, a ne roditelji, savjetuju stručnjaci. Šta to znači?Baka i djed obično samo žele da vide unuka kako nastupa i učestvuje u takmičenju dok su roditelji uključeni i u djetetov uspjeh na takmičenju. Očekuje li se od djeteta konstantno izvrsni rezultati to će stvarati preveliki pritisak na njega i opterećivati ga, pa će izostati zabava i iskustvo učenja.

Foto: Guliver/Getty Images
Foto: Guliver/Getty Images

3. Kućni poslovi

Dijete nekad mora učiti iz vlastitog iskustva i iz vlastitih grešaka. Na primjer, ako nije pravilno napunilo mašinu za pranje suđa, suđe koje se nije dobro opralo moraće oprati ručno. Ako nije pokupilo svoj prljavi veš i stavilo ga na odgovarajuće mjesto, nego je u školu otišlo u prljavoj majici, vrlo vjerovatno će drugi put postupiti ispravno.

4. Domaći zadatak

Ocjene i učenje važni su i roditelj mora djetetu jasno da objasni šta se od njega očekuje, kao i da ga podstiče na pravovremeno pisanje zadaće, bilo da zadatak mora da napiše prije večere, u petak uveče, prije početka vikenda ili kakav god je dogovor. Ipak, djetetu treba dozvoliti da ima bar djelimičnu kontrolu nad svojim školskim dužnostima bez toga da ga roditelj stalno “gnjavi” očekivanjima. Ako ne uradi zadatak ili ne nauči gradivo moraće samo da snosi posljedice u školi.

ljepotaizdravlje.ba

Tagged under

Related items

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top