Dijana dec 15, 2016 - 519 Views

Dječak ili djevojčica: Jutarnja mučnina može da otkrije pol bebe? Featured

Prema bapskim pričama, na osnovu jačine jutranjih mučnina trudnice, moguće je utvrditi da li će dijete koje raste u njenom stomaku biti dječak ili djevojčica. Sada je nauka to zvanično dokazala.

Naši stari su imali brojne metode za predviđanje da li će jedna trudnica roditi muško ili žensko dijete. Jedan od njih, vezan je za jutarnje mučnine.

Kako se tvrdi, buduće majke koje često osećaju muku, povraćaju i muče se u prvim mjesecima trudnoće, rodiće djevojčicu. Ispostavilo se da su ove bapske priče zapravo istina.

Mnoge buduće mame tokom trudnoće imaju jutarnju mučninu, dok mali broj njih ima ekstremne jutarnje mučnine (trudnička hiperemeza) uz redovno povraćanje koje nerijetko dovodi do dehidracije, naglog mršavljenja zbog gubitka apetita, piše New Scientist.

Profesorica Lena Edlund sa Univerziteta Kolumbija u Njujorku kaže da se u 56 odsto slučajeva kada trudnice imaju ekstremne jutarnje mučnine, rađaju djevojčice.

U jednoj trećini slučajeva događa se da se ekstremni oblik jutarnje mučnine završi spontanim pobačajem. Istraživači objašnjavaju da djevojčice u stomaku imaju veće šanse od dječaka da prežive trudničku hiperemezu.

“Ne znamo kojeg su pola bila ta nerođena djeca. Ali ako ih je većina bila muških, to bi moglo da ide u prilog staroj evolutivnoj teoriji. Prvi put iznijeta 1973. godine, Trivers-Willard hipoteza sugeriše da kada su vremena dobra, najbolje je imati sina; ali u teškim vremenima, ćerka je najsigurniji ulog”,

kaže profesorka Edlund.

Rezon iza ove teorije je da kod mnogih vrsta snažni mužjaci pokušavaju da monopolizuju ženke, dok slabiji mužjaci praktički nemaju šanse za prenos njihovih gena na sljedeću generaciju. Ako je majka lošeg zdravlja ili nema dovoljno hrane – ili je možda njen socioekonomski status nizak – njen novorođeni sin možda neće uspjeti da pronađe partnerku i prenijeti gene na sljedeću generaciju.

Po svemu sudeći, stres igra veliku ulogu na pol novorođenih. Brojne studije su pokazale da su traumatični događaji, poput ubistva predsjednika J.F. Kennedyja, napada 9/11 i problema u Sjevernoj Irskoj, povezani s manjim procentom broja dječaka rođenih na lokalnom nivou u idućim mjesecima.

No, mehanizam kako stres utiče na odnos polova je ostao neobjašnjen. Edlund misli ekstremna jutarnja mučnina mogla biti odgovorna.

“Povraćanje je poput prisilnog posta, snižava nivo šećera u krvi. Pokazalo se da post i dijeta utiču na odnos novorođenih dječaka i djevojčica pa se ta veza čini vjerovatnom”, kaže ona.

ljepotaizdravlje.ba

Tagged under

Related items

Dječak ili djevojčica: Jutarnja mučnina može da otkrije pol bebe?
Sve što morate da znate o seksu u dec 15, 2016 - 519 Views
Dječak ili djevojčica: Jutarnja mučnina može da otkrije pol bebe?
Kako da znam da je porođaj blizu? 7 dec 15, 2016 - 519 Views

Izdvajamo

Popularni članci

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top