Dijana dec 16, 2016 - 510 Views

Kako spriječiti rivalstvo među mališanima Featured

Roditelji često pokušavaju da spriječe svađu između svoje djece ne znajući da to može doprinijeti razvoju njihove ličnosti. Međutim, ono na šta bi oni zaista trebalo da obrate pažnju je rivalstvo, jer je ono bez sumnje uzrok loših odnosa između braće i sestara.

Pogledajte nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da riješite ovaj problem između vaše djece…

1. Ne osuđujte ih

Prije nego što odlučite da uzmete ulogu sudije kako biste riješili problem između vaše djece, dobro razmislite. Onog trenutka kada roditelj odluči ko je u pravu, a ko je kriv, jedno dijete će iz “igre” izaći kao pobjednik, a drugo će biti ogorčeno. Stoga, biti sudija i nije dobra solucija. Važno je da oni sami shvate gdje su pogriješili i da sami pokušaju to da riješe kako bi jednog dana bili odgovorni i uspješni ljudi.

2. Pokrenite proces rješavanja problema

Ukoliko želite da vaša djeca riješe razmirice, potrebno je da im vi date smjernice koje će im pomoći da sami pronađu rješenje. To treba da radite tako što ćete ih podstaći da izraze svoja osjećanja koja su i bila uzrok svađe.

3. Objasnite im da ne bi trebalo da povređuju one koje vole

Kako djeci ova poruka nije sasvim jasna, najbolje bi bilo da im kroz primjer pojasnite. Na taj način ćete im im približiti kakva vrsta fizičkog ili psihičkog nasilja nije dozvoljena u vašoj kući.

4. Ne upoređujte vašu djecu

Poređenje utiče loše na dijete čineći da se ono osjeća nevoljeno. Znajte da ga to neće ojačati. Zapravo, neka djeca započinju svađu upravo zbog konstantnog upoređivanja, a neka postaju ozlojeđena i gube samopouzdanje.

5. Obratite pažnju na sposobnosti vaše djece

Svako dijete zaslužuje da se oseća posebno zbog svojih sposobnosti ili talenata. Zato pomozite vašem detetu da radi na samopouzdanju tako što ćete pohvaliti njegov rad.

6. Čitajte knjige u kojima se opisuju odnosi između braće i sestara

Jedna od takvih je knjiga “Braća i sestre bez rivalstva”, autorke Adele Faber i Elaine Mazlish, iz koje se može se dosta toga naučiti. U njoj se nalaze ilustracije koje prenose djeci odličnu poruku. Ukoliko vam ta knjiga nije dostupna, postoji još pregršt dječjih knjiga gdje je na prvom mjestu ljubav između braće i sestara.

ljepotaizdravlje.ba

Tagged under

Related items

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top