Marketing feb 08, 2021 - 188 Views

Nasilje u medijima kao uzor: Kako deca sa interneta i televizije upijaju loše obrasce ponašanja Featured

Jutjub, rijaliti programi, filmovi.... Deca nesvesno mogu upijati loše obrasce ponašanja koje gledaju na televiziji i internetu i primeniti ih u sopstvenom životu među vršnjacima.Vršnjačko nasilje je postalo jedna od najučestalijih pojava današnjice. Ima ga svuda oko nas, na televiziji, na internetu, društvenim mrežama, u učionici, u parku - svuda je oko nas.

 Ne može se izbeći. Bolno je. Kobno je. Poražavajuće je.Vršnjačko nasilje je iz učionice premešteno na internet i društvene mreže, a psiholozi često znaju da kažu da je to nasilje "iza tastature", piše Yumama.

Savremena kultura donela nam je pregršt dobrih stvari, od toga kako izračunati površinu kvadrata, kako izgleda druga strana planete, kako žive ljudi iz drugih kultura, ali ona ima i svoju lošu stranu.

Pojavom interneta i opštedostupnog sadržaja, pojavili su se i kanali koji emituju negativne formate pune nasilja i vulgarnosti.

Od televizijskih serija, emisija, rijalitija, pa do video-igrica, nasilje je primarni izvor zabave.

Poslednjih godina su zastupljenije serije, crtani filmovi i emisije za decu u kojima se glavni junaci često koriste nasilnim metodama da bi došli do cilja. Upotreba oružja, vulgarnih reči postali su svakodnevnica većine televizijskih programa i internet sadržaja.

Psovke, ismevanje vršnjaka i prozivke su postali normalna pojava, ali i surove stvari sa kojima se deca susreću. Pogotovo je Jutjub postao meta za decu i maloletnike, jer se tu često plasira sadržaj koji mahom nije ispraćen i kontrolisan.

Imitirajući svoje uzore, deca se menjaju, postaju agresivna, nasilna, ne poštuju svoje vršnjake i tako dolazi do glavnog problema - VRŠNJAČKOG NASILJA.

Pojavom rijaliti programa i sličnih kanala, deca su ponašanje koje tamo vide pokušala da primene na svoje okruženje. Tako deca preslikavaju i one loše obrasce ponašanja, ponižavaju vršnjake, prete, a neretko se javlja i fizički kontakt.

Današnja omladina sve više sluša muziku u kojoj su narkotici, alkohol i tuče primarni motivi. Deca, ugledajući se na izvođače, koji su najčešće i njihovi uzori, počinju da se prema okolini ponašaju isto tako, da padaju pod uticaj štetnih supstanci i dapreuzimaju taj nasilni model ponašanja.

Postoji mnogo filmova koji prikazuju nasilje i vulgarnost. Mališani, ugledajući se na omiljene glumce, počinju da se ponašaju isto, gubeći svest o tome da je film fikcija i da je događaj izmišljen, da su junaci samo glumci koji se u privatnom životu ponašaju drugačije. Izgubila se linija između realnosti i virtuelnog sveta.

Najčešći oblik današnjeg nasilja jeste internet nasilje, koje počinje iza tastature, a završava se ko zna gde. Deca kao male duše čija svest nije u potpunosti razvijena, lako nasedaju na manipluacije i veoma brzo postaju glavni akteri.

Uloga roditelja je u ovoj priči od velike važnosti. Iako nije lako, roditelji treba da se potrude da isprate šta to dete gleda na televiziji i internetu, na koga se ugleda i koje obrasce ponašanja upija i prenosi u sopstveni život.

(yumama.com)

Tagged under

Related items

Nasilje u medijima kao uzor: Kako deca sa interneta i televizije upijaju loše obrasce ponašanja
Kupovina odjeće za djecu - zašto feb 08, 2021 - 188 Views
Nasilje u medijima kao uzor: Kako deca sa interneta i televizije upijaju loše obrasce ponašanja
Igra riječi i priča: Kako razvijati č feb 08, 2021 - 188 Views

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top