Aleksandra jan 14, 2023 - 80 Views

Kupovina odjeće za djecu - zašto je pamuk najpoželjniji materijal? Featured

Kupovina odjeće za djecu - zašto je pamuk najpoželjniji materijal?

Pamuk je jedan od najkorišćenijih materijala u tekstilnoj industriji. Smatra se da je više od 21% svih tekstilnih proizvoda na svijetu skrojeno upravo od pamuka. Ovolika zastupljenost pamuka nije slučajna budući da je pamuk materijal koji ima mnogo prednosti u odnosu na alternative, u poređenju sa kojima je nesumnjivo superiorniji odabir.

Istovremeno čvrst i mekan, pamuk se pokazao idealnim za krojenje svakodnevnih komada garderobe, ali i donjeg veša.

U brojnim prodavnicama vas čeka kvalitetna, moderna dečija garderoba, skrojena od dobro poznatog ariljskog pamuka. Sam odabir pamuka je jako važan, za kvalitet samih odijevnih predmeta, ali i životnu sredinu.

Zbog svoje izuzetne udobnosti, mekanosti, ali i drugih svojstava o kojima ćemo govoririti u nastavku teksta, pamučna garderoba idealan je odabir za svakoga, a naročito djecu i njihovu nježnu kožu. Nastavite da čitate i saznajte zbog čega treba da uvek dajete prednost pamuku, naročito onda kada su u pitanju vaši mališani.

#1 Pamuk je hipoalergijski materijal - idealan za nježnu kožu djece

Jedna od osnovnih prednosti pamuka svakako jeste njegovo hipoalergijsko svojstvo. Upravo zbog ove karakteristike, pamuk se koristi najčešće u izradi bebi garderobe i donjeg veša, ali i medicinska sredstva kao što su gaza, zavoji i slična pomagala u medicini. Šta znači da je određeni materijal hipoalergijski?

To znači da nema zabilježenih alergijskih reakcija na ovaj materijal do sada. Proizvodnja pamuka je takva, da se prilikom njegove obrade, u najvećem broju slučajeva, ne koriste dodatne hemijske supstance, koje su najčešće i uzročnik alergijskih reakcija. Pamuk je stoga, idealan za nježnu i osjetljivu kožu beba i djece, zbog čega se i koristi u najvećem broju slučajeva za izradu njihove garderobe.

Upravo zbog hipoalergijskog svojstva, pamuk je popularan odabir za izradu donjeg veša, a organski pamuk je najsigurniji izbor. Intimna regija je jedna od najosjetljivijih dijelova ljudskog tela, te je od izuzetne važnosti da joj se pruži adekvatna podrška i zaštita.

Pamučni donji veš daje koži da diše, a pritom ima i odlična upijajuća svojstva, zbog čega je pamuk idealan materijal za krojenje donjeg veša. Intimna regija je prirodno vlažna, i najtopliji je dio tijela - samim tim, idealna je atmosfera za razvoj bakterija i mikroba. Pamučni donji veš skuplja višak vlage, i samim tim onemogućava direktan kontakt sa kožom, te sprječava širenje bakterija.

Pamučni donji veš je tako, odličan odabir ne samo za djecu, već i odrasle, ali je naročito bitno da djecu od malih nogu podučite dobrim navikama, i naučite da je pamučni donji veš nešto što treba da biraju i u budućnosti, kada god imaju priliku za to.

#2 Pamuk je prirodni materijal - održivost je njegova velika prednost

Pamučna garderoba i donji veš je idealan odabir za djecu, zato što pozitivno utiče na njihovu budućnost - čuvanjem planete Zemlje. Održivost i ekologija goreće su teme savremenog društva, ali nesumnjivo će biti problemi i budućih generacija. Dužnost odraslih je da, zbog toga, svoje odluke donose u skladu sa principima održivosti - ukoliko nema planete nema ni budućnosti.

Biranje komada izrađenih od pamuka je jedna od onih malih promjena koje svako od nas može da uvede u svoju praksu, a koja mogu imati itekako pozitivan uticaj za životnu okolinu. Nažalost, zbog jednostavnosti proizvodnje, ali i niže cijene sirovina, u poslednjih nekoliko decenija, primjećuje se trend rasta sintetičkih materijala u proizvodnji garderobe, ali i donjeg veša.

Već smo govorili o važnosti prirodnih materijala za zdravlje reproduktivnih organa, te je jasno da sintetički materijali nipošto nisu optimalan izbor za zdravlje. Takođe, oni su definitivno najlošiji odabir i za životnu sredinu. Budući da je prirodni materijal, pamuk je biorazgradiv, što znači da se može razgraditi u prirodi samostalno.

Sintetički materijali, s druge strane, mogu se zadržati u prirodi i do nekoliko stotina godina, stvarajući ogromne količine otpada, koji se usljed nemogućnosti razlaganja, širi u rijeke, zemljište i time pravi nepovratne štete za životnu sredinu. Pamuk, pored toga što je razgradiv, ujedno se može reciklirati, što je još jedna od velikih prednosti ovog materijala.

#3 Povoljan je i isplativ - nema razloga da ne bude vaš odabir

Recikliranje pamuka dodatno produžava njegovu svrhu i namjenu, a bez bridge o reciklaži i smanjenju utrođenih resursa, budućnost planete Zemlje je nezamisliva. Iako su sintetički materijali u poslednjih nekoliko decenija preuzeli primat zbog još povoljnijih cijena sirovina i proizvodnje - pamuk je i dalje izuzetno povoljna sirovina, baš kao i komadi izrađeni od istog.

Prilikom biranja lokalnog brenda i proizvođača pamuka, ponovno se dešava ušteda resursa, a i sama cijena proizvoda se smanjuje, zbog čega vam savjetujemo da uvijek date prednost domaćem proizvođaču. Na ovaj način podržavate domaću ekonomiju, ali i potpomažete smanjenje emitovanja CO2 u atmosferu, prilikom transporta tokom procesa uvoza i izvoza iz dalekih zemalja.

Isplativost, održivost i podrška zdravlju, jaki su i neoborivi argumenti da upravo pamučna garderoba i veš treba da budu odabir za vašu djecu. Kupovinom pamučnih komada, ulažete u budućnost vaše dece, time što čuvate planetu na kojoj će odrasti, ali ujedno i investirate u njihovo zdravlje.

Zbog svega navedenog, jasno je pamuk idealan odabir za vaše dijete i da uvijek treba da ga birate kada ste u prilici.

Tagged under

Related items

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top