Dario apr 23, 2020 - 572 Views

Zanatsko-preduzetnička komora Doboj: Pred privrednicima velika borba Featured

DOBOJ - Pet sedmica nakon uvođenja vanrednog stanja privrednici okupljeni u Zanatsko-preduzetničkoj komori poručuju da preduzetnike u maju neće ogrijati sunce i da im predstoji velika borba.

 

"Razlog je nedostatak sredstava, odnosno naši kupci su obustavili plaćanje nama, pa tako i mi ne možemo da izmirimo sve svoje obaveze. Za mart smo isplatili plate u punom iznosu, ali poreske obaveze smo morali  obustaviti jer nije bilo sredstava. Određenim dobavljačima, sitnim, izmirujemo te svoje obaveze, ali poreske nismo za mart", kazao je Radomir Božičković, predsjednik dobojske Zanatsko-preduzetničke komore i vlasnik firme koja proizvodi sitni pribor za roletarstvo i PVC stolariju.

Koliko preduzetnika je zbog virusa korona stavilo ključ u bravu u lokalnoj komori još ne znaju, ali ono što sa sigurnošću mogu kazati jeste da na području Doboja posluje manje od hiljadu preduzetnika.

"I prije ovih dešavanja bilo je sedmično oko deset do petnaest odjava. Na udaru su sitni ugostiteljski objekti, sitne proizvodnje, usluge, uslužne djelatnosti", navodi Božičković.

Radnici sa kojima smo razgovarali, a koji rade, kažu da ne strahuju ni od gubitka posla ni od zaraze virusom korona, pa s maskama na licu i u rukavicama svaki dan obavljaju svoje radne zadatke.

"Ne strahujem toliko pošto smo mi svi sa sela, pa se i ne bojimo nešto", kaže uz osmijeh Miroslav Savić, te dodaje da mu trenutno najteže pada ograničenje kretanja.

"Poznavajući gazdu nije me uopšte strah za radno mjesto. Nema taj strah niko od zaposlenih ovdje. Ja tu radim već 15 godina", rekla je Slobodanka Miletić, koja je primijetila da je radna atmosfera ipak prije pojave virusa korona bila opuštenija, zbog čega svi jedva čekaju da se vrate normalnom životu.

Deset mjera pomoći privrednicima uskoro treba da donese lokalna skupština, najavljuju iz Gradske uprave.

"I nakon poplave 2014. su građani Doboja pokazali da su tvrd orah, koji zna odgovoriti u teškim momentima, i zna se dići iz pepela. Ja sam siguran da ćemo i nakon ove krize, koja je zahvatila i čitav svijet i nas, zajednički naći dobra rješenja i da ćemo prevazići sve ovo", poručio je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top