Aleksandra apr 23, 2021 - 227 Views

7 stvari koje će vaša djeca zaista pamtiti o vama kada porastu Featured

Kojih stvari se vi sećate iz vašeg detinjstva? Da li su to scene koje vaši roditelji i prijatelji pominju ili nešto sasvim drugo? Da li se sećate baš onog novogodišnjeg poklona iz ’85. ili su u vašim mislima zastupljeniji fragmenti poput toga kako je mama reagovala kada vidi tatu, kućne atmosfere, školske predstave na koju su svi došli (Ili možda nisu), gde ste išli na letovanje, kako ste osećali kada biste hteli da pričate sa svojim roditeljima itd.? Kladimo se da je ovo drugo verovatnije.ž

To je normalno jer postoje neke stvari koje se deci zadržavaju u glavi kako rastu. Setite se toga kada planirate svoje prioritete pa se fokusirajte na prave stvari jer će se njih deca sećati o vama. To su:

1. Iskustva i avanture koje ste zajedno prošli.

Iskustva, a ne stvari, su ono što porodice zbližava i ono što ostaje u glavi. Zato se vaše dete neće sećati svake igračke koje ste mu kupili za rođendan ili koliko ste sladoleda pojeli, ali će se sećati da ste išli zajedno na sladoled i smejali se, sećaće se da je tada bilo srećno i uzbuđeno jer su to misli koje ostaju sa nama celog života.

2. Pozitivne reči koje ste im uputili.

Mnogo je lepih reči koje deci možete da uputite kako bi se osećala posebnom – „Ponosna sam na tebe“, „Ti ovu porodicu činiš boljom“ ili „Ti si baš dobar drugar“. Ono što je zajedničko ovim rečenicama je to što sve počinju naglašavanjem dobre osobine deteta. Ako tako pričate detetu od malena, u fokus stavljate pozitivno a ne negativno i to je sigurno nešto što se pamti.

3. Ono kada ste ostavili telefon i sve što radite zbog djece

U današnje vreme naprednih tehnologija, često nam se dešava da posebne trenutke posmatramo kroz kameru telefona i tako propustimo male stvari koje deca žele da podele sa nama jer nismo dovoljno prisutni u tom trenutku. Kada deci pružate potpunu pažnju (kada spustite telefon), ona osećaju da ste potpuno njihovi i osećaju kako su voljena. Znaju deca da ih volite, ali u tim posebnim trenucima to posebno primećuju, jer ste sve zaustavili, vreme je stalno da biste bili sa njima.

4. Kako ste se ponašali u teškim situacijama.

Deci ste vi uzor i vodilja jer ona koračaju nesigurnim životom i ranjiva su. Kada dođu teška vremena, poput onih kada se morate boriti sa nekom bolešću u porodici, ona će se sećati načina na koji ste pričali o tome, da li su se osećala bezbedno i spokojno i kako ste vi reagovali.

5. Način na koji vi i vaš suprug tretirate druge odrasle ljude (i jedno drugo). 

Deca stalno uče od vas! Tako će i kada ogovarate nekoga iza leđa ili se loše ponašate prema nekoj osobi deca to pokupiti i misliti da je u redu da se i sama tako ponašaju. Kada ste kod kuće sa decom i porodicom, trudite se da sa partnerom pričate na pozitivan način uz puno ljubavi i poštovanja. Tako će deca imati dobar primer na koji će se ugledati.

6. Kada niste bili tu za njih.

Iako zvuči jako negativno, ovo je i pozitivna stvar. Iako će se sećati neke prilike u kojoj baš niste mogli da budete tu, to je u redu jer je to sastavni deo života, jednostavno je nemoguće da ste uvek tu. Ali, shodno tome, deca će se sećati i prvog puta kada su negde prespavala bez vas, ili prvog puta kada se desilo nešto toliko važno da su trčala kući da vam saopšte to. To su stvari kojih će se sećati kada porastu.

7. Kako ste se ponašali pod pritiskom ili stresom.

Život nije uvek cveće, i ne može da bude, a vaša deca će oponašati vaše ponašanje kada ste pod stresom. Normalno je da treba uraditi domaći, večera nije spremna, a vi se osećate kao da ćete pući. Ako ste tip koji se lomi i paralizuje pod pritiskom, deca to mogu da osete. Ako želite da vaša deca odrastu u osobe koje se lako nose sa stresom, morate se i vi tako ponašati.

Izvor: najboljamamanasvetu

izvor;pozitivanstav.com

Tagged under

Related items

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top