Marketing feb 26, 2021 - 147 Views

Kako se rešiti temenjače? Featured

Ono što može da zbuni, čak i da uplaši mame, posebno kada je u pitanju prvo dete, odnosi se na temenjaču. To je žućkasta, često slojevita (pločasta) naslaga na bebinom temenu – koja liči na krljušt.Najveći broj roditelja se raspituje za promene na bebinom temenu tek kada se dogode, mada ima i majki koje zanima kako se uopšte sprečava pojava temenjače.

Razloga za strah nema, a odgovor je da treba obratiti dodatnu pažnju na negu kosmatog dela bebine glave.

Šta je temenjača?

Dr Ivanka Novović, dermatolog, objašnjava da je temenjača narodni izraz za slojevitu promenu kože na bebinom temenu, do koje dolazi usled pojačanog lučenja lojnih žlezda (seboreja).

- Pojačano lučenje lojnih žlezda ima svako novorođenče, ali nema svako i ove seboroične promene. To, uglavnom, zavisi od načina nege pomenutog dela glave - koji je preosetljiv, pa samim tim plaši mame da pri kupanju bebice primene pravilan tretman nege, kaže naša sagovornica.

Kako se sprečava?

- Redovnim, svakodnevnim kupanjem i pranjem šamponom, bez straha, mada sve mora da se obavlja nežnim pokretima. Da bi se sprečila pojava temenjače, bez obzira da li je bebino teme već pokriveno kosom ili ne, ono mora i da se očešlja, i to posle svakog kupanja.Kako se leči?

- Ako već dođe do stvaranja temenjače, postupak je isti kao i kada je teme sasvim čisto: redovno kupanje i šamponiranje bebine glave, kao i celog tela. Podrazumeva se da se posle kupanja bebica smesti na mek peškir i da joj se nežnim pokretima dobro pokupi vlaga sa tela.

Teme joj treba očešljati čak i ako nema kosice na njemu. Najbolje je da se to uradi malim, bebinim češljem ili četkom od prirodne dlake, i to dva puta dnevno, ujutru i uveče. Bez obzira na debljinu i površinu temenjače na bebinoj glavi, taj deo može da se natopi nekim od ulja za bebe (najbolje uveče), da bi se sutradan sve to opralo bebi šamponom.   (yumama)

Tagged under

Related items

Kako se rešiti temenjače?
Kako se razvija ljubav između mame i feb 26, 2021 - 147 Views
Kako se rešiti temenjače?
Učinite dom sigurnim za dijete feb 26, 2021 - 147 Views

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top