Marketing mar 18, 2021 - 204 Views

Da dete bude zdravo i tokom sezone virusa Featured

 

 

 

 

Ništa nas više ne boli od gledanja deteta koje se razbolelo. Ljudski imunološki sistem zadužen je za detekciju neprijateljskih mikroba ili virusa. A da do bolesti ne bi došlo - antitela i imunološka zaštita su najvažniji!

Za razliku od odraslih, čiji je imunološki sistem već upoznat sa mnogim virusima i bakterijama, deca nemaju "bazu podataka" za suzbijanje bolesti i zato se češće razboljevaju, posebno u kolektivima.

Evo nekoliko pravila koje treba slediti kako bi dečiji imunitet ojačao:

Život pod 'staklenim zvonom'

Odrastanje pod "staklenim zvonom" često se završava detetovom izolacijom iz prirodne okoline, što nije preporučljivo. Dete možda neće biti toliko često bolesno, ali kada se jednom razboli, teško će se suprostaviti mikrobima. Takođe, dete koje živi u sterilnom prostoru, kad odraste postaje osetljivo na ozbiljnije bolesti. Razlog leži u neizgrađenom imunitetu, koji nije bio izložen bacilima.

Važnost boravka u prirodi

Većina naučnika se slaže da je krivac za učestale prehlade i grip u zimskom periodu to što deca provode mnogo vremena u kući. Kad se prostorija previše zagreva zimi, vazduh se isušuje. Izlaskom na svež i hladan vazduh sluznica reaguje pojačanim lučenjem sekreta. I kretanje ubrzava disanje, a time najčešće i čišćenje disajnih puteva. Svež vazduh i vitamin D potrebni su svakom organizmu za ojačavanje imuniteta.

Uloga hrane nije precenjena

Hrana! Toliko o njoj pričamo da mnogi banalizuju njenu ulogu. Još davno Hipokrat je rekao kako je hrana lek, a to će potvrditi i doktori savremenog doba.

Za jak imunitet posebno je važna hrana bogata cinkom, vitaminom C i vitaminom E – upravo će ove namirnica dati snažan antioksidativan odgovor i pomoći najmlađima u obrani od virusa.

Pametni 'pomagači'

Dečji imunitet uvek treba potporu, tokom sezone virusa i prehlada, u vreme povratka u školske klupe ili kad nastupe prvi znakovi bolesti. Takođe, za decu koja češće boluju od bolesti koje se ponavljaju, poput prehlade, kašlja, upale uha suplementi su od izuzetne važnosti.

Dojenje – zlatni standard

Kolostrum prisutan u majčinom mleku smatra se zlatnim standardom u izgradnji detetovog imuniteta. Studije su pokazale da bebe koje su dojene najmanje šest meseci imaju bolje razvijen imunološki sistem te su manje sklone infekcijama i alergijama.

Zdrava creva

Zdravlje creva presudno je za dobar probavni sistem, gde nastaje većina svih infekcija. Hrana bogata probioticima jača crevni trakt i pomaže rast dobrih bakterija. Jogurt je sjajan način za uključivanje probiotika u svakodnevnu ishranu. Posebne bakterijske kulture kao što su laktobacili ili bifidobakterije kojih ima u jogurtu čak mogu pomoći kod zatvora ili takozvanih lenjih creva.  (yumama)

Related items

Da dete bude zdravo i tokom sezone virusa
Kada je važno da se što pre mar 18, 2021 - 204 Views
Da dete bude zdravo i tokom sezone virusa
Kako sprečiti dete da laže? mar 18, 2021 - 204 Views

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top