Dario maj 03, 2020 - 687 Views

Stenjanje tokom seksa - gluma ili stvarni užitak? Featured

Kada gledate scene seksa u filmovima, fotografije ili erotske filmove, reakcija žena tokom vođenja ljubavi uglavnom je ista - žene u zanosu strasti glasno otkrivaju svoje zadovoljstvo.

Naučnici sa Univerziteta Lancashire izdali su istraživanje na tu temu, tehnički poznatu pod nazivom "kopulatorna vokalizacija".

U istraživanju su ispitali 71 ženu u dobi od 18 do 48 godina, a postavili su im detaljna pitanja o njihovom glasanju tokom seksa i otkrili da većina proizvodi zvukove u krevetu, ali ne nužno dok doživljavaju orgazam.

Njih 66 je priznalo kako stenju da ubrzaju partnerov orgazam, a 87 posto žena to čini da se osjećaju više seksi i samopouzdanije. Takođe je otkriveno da žene stenju kako bi smanjile dosadu u krevetu. Pa stenju li onda samo za muškarce?

"Ne postoji toliko puno istraživanja na ovom području, ali bombardocani smo kroz medije idejom toga da je stenjanje povezano s orgazmom i dobrim seksom", kaže naučnica Kristen Mark sa Univerziteta Indijana.

"Stenjanje je poprilično mudra strategija glumljenja orgazma, ali zapravo nema ništa mudro u tome. Ako stenjete, partneru dajete do znanja da radi sve dobro, a to očito nije tako", kaže autorka i tzv. seksualna edukatorka Peti Brizben, koja savjetuje ženama da se koriste stenjanje i uzvike samo kad je nešto dobro, a ne kad se želi prikriti ono što nije da prije završi.

Lažno ili ne, žene nisu jedini primati koji proizvode zvukove za vrijeme seksa. Istraživanja u životinjskom carstvu otkrivaju da, naprimjer, ženke majmuna babuna, imaju veliki broj kopulacijskih glasanja. To glasanje postaje sve kompleksnije kako se približavaju ovulaciji te kad se pare s babunom koji je više rangiran na njihovoj društvenoj ljestvici. Ženke makaki majmuna takođe proizvode kratke i glasne povike koji su okidač orgazma mužjaka. Vokalizacija tokom seksa svakako je odličan način da žene dobiju ono što žele u krevetu, a očigledno je kako su danas žene glasnije nego ikad prije jer ih se na to potiče.

"Žene se uči da preuzmu odgovornost nad vlastitim užitkom, a one mogu učiniti i korak više te postati učiteljice svom muškarcu", kaže Brizben, koja ističe kako je dokazano da stenjanje potiče i ženski orgazam, odnosno uzbuđenje.

(vecernji.hr)

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top