Dijana jan 24, 2017 - 3646 Views

m:agazin – tehnologija u službi društveno odgovornog djelovanja Featured

Dok svijet rezimira tehnološka i naučna dostignuća iz prethodne godine, vodeće svjetske kompanije i brojni startup-i najavljuju novitete koji će već u narednim mjesecima biti u centru svjetske pažnje. Neke od njih možete da pogledate u predstojećem izdanju TV emisije m:agazin koja će biti emitovana na programu RTRS-a u subotu 28. januara, u 15 časova. 

Tehnologija pomaže ugroženim životinjama

Ljubitelje tehnologije i nauke u posljednjem januarskom izdanju TV emisije m:agazin očekuju najaktuelnije vijesti i zanimljivosti sa svjetske tehnološke scene, a među njima će biti govora i o ugroženim životinjskim vrstama i tehnološkim dostignućima koja pomažu njihovoj zaštiti. Uzimajući u obzir smanjenje populacije kljunaša, jednog od simbola jedinstvenog životinjskog svijeta Australije, naučnici su odlučili da lansiraju aplikaciju uz pomoć koje će javnost pomoći istraživačima da razumiju i posmatraju njihovo ponašanje.

Saznaćete više i o uzgajanju irvasa, jednoj od najstarijih djelatnosti u Finskoj, koja se suočava sa brojnim problemima, a moguće rješenje je interaktivna aplikacija za pametne telefone, po nazivu “Porokelo”, koja omogućava vozačima da registruju irvase koje su primjetili u blizini ceste.

Nauka u borbi za “čistu” energiju

Nauka svakodnevno naporno radi kako bi čovječanstvu obezbijedila efikasniju i čistiju energiju. Prva američka ’offshore’ farma vjetra je nedavno otvorena nedaleko od obale Roud Ajlenda, uvodeći ovu industriju u novu eru. Dipvoter vind (Deepwater Wind) je kompanija koja je izgradila pet turbina koje će napajati oko 17.000 domova. Sličnim konceptom su se vodili naučnici iz Češke, koji su napravili bateriju baziranu na nanotehnologiji, a koja bi mogla značiti uštede i manje zagađenja.

Vanja i Igor su i ovaj put ugostili sagovornika. Saša Hajduković, režiser filma i serije Meso, jednog od najznačajnijih projekata domaće filmske produkcije, čiju realizaciju je pomogla i kompanija m:tel, otkriće kako napreduju pripreme za ovo ostvarenje čiju premijeru očekujemo u ovoj godini.   

Upoznaćete se i sa ostalim zanimljivostima i aktuelnostima, a propuštene sadržaje iz prošlih izdanja možete da nadoknadite putem YouTube kanala kompanije m:tel, a svoje komentare i prijedloge možete da pošaljete putem email adrese Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., ili inboksa zvanične Facebook stranice kompanije m:tel.

 

 

 

m:tel – imate prijatelje!

 

 

Related items

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top