Aleksandra apr 21, 2021 - 373 Views

Žene mogu doživjeti 11 vrsta orgazama - koliko ste ih već 'skupili'? Featured

Vrhunac nije uvijek lako postići i za njega se ponekad treba potruditi, a pogotovo kada se radi o iskustvima koja još niste doživjeli. Začinite svoj seksualni život, poigrajte se s partnerom i uživajte.

Klitoralni orgazam

"Najčešći i najjednostavniji način za postići orgazam je preko klitorisa i to je najčešće prvi koji žena iskusi", smatra Vanesa Marin, seksualni terapeut i kreator online kurs za ženske orgazme "Finishing school".

Orgazam G-tačke

Grafenbergova tačka, poznatija kao G-tačka, je erogena zona vagine čijom se stimulacijom može postići orgazam i ženska ejakulacija. Nalazi se uz unutrašnji vaginalni zid ili gornji zid ako žena leži na leđima, no njen položaj može varirati. G-tačka je spužvasti i hrapaviji dio, najčešće rebraste strukture.

"Prije obavite malu nuždu kako se ne biste suzdržali od vrhunca, jer stimulacija G-tačke može dovesti do osjećaja potrebe za mokrenjem i ženske ejakulacije. Ako orgazam postižete s partnerom, pronađite idealan položaj koji stimuliše G-tačku, a najčešće je to pseća poza", kaže Ejmi Levine, savjetnica za seks.

Mješoviti orgazam

"Ovakvi orgazmi kombinacija su klitorisne stimulacije s nekom drugom. Takav orgazam se može postići ako se istovremeno fokusirate na klitoris i G-tačku ili bradavice. Možete uključiti i stimulaciju drugih područja koja vam pašu, poput ušne školjke ili anusa. Tako povećavate šanse za postizanje miješanog orgazma", smatra seksualna terapeutkinja.

Analni orgazam

"Postoje zajednički živci od prednjeg zida rektuma do vagine pa se seksualno uzbuđenje postiže i stimulacijom rektuma", smatraju seksualni terapeuti te dodaju da ga je najbolje postići stimulacijom u smjeru pupka kao i kod stimulacije G-tačke. Na taj način, imate istu mogućnost stimulisanja tog središnjeg živčanog područja i ne zaboravite krenuti polako i s puno lubrikanta.

Orgazam C-tačke

C-tačka je vaš cerviks i uključuje živčane završetke smještene u cerviksu i oko materice. Stvar je u dubokoj penetraciji. Naravno, sve zavisi je li vam paše i koliko je 'obdaren' vaš partner. Ako do sada niste, najbolje je da prvo istražite sami.

Bradavice

Neke žene mogu doživjeti orgazam i samo stimulacijom bradavica. Prema studiji koju je prenio časopis Men's Health, od 213 žena čak 29 odsto njih je izjavilo da je u nekom trenutku svog života doživjelo orgazam samo stimulacijom bradavica.

Preporučuje eksperimentisanje s područjem tačno iznad areole, za koje mnogi smatraju da su najosjetljivije na dodir. Započnite s vanjskim rubovima i polako kružite prema sredini. Bradavicu takođe možete kolutati između palca i kažiprsta.

Coregazam

Do njega dolazi vježbanjem, odnosno usljed fizičke aktivnosti. Nije nešto što se može naučiti već se smatra da je urođeno. Oni koji ga doživljavaju više to vide kao manu nego prednost.

Fantazijski orgazam

Može ga postići jako mali broj ljudi, a sve je u glavi. Toliko je snažna moć uma nad našom seksualnošću da neki mogu čak i samo maštanjem doživjeti vrhunac. Znači, nema dodirivanja već samo maštanja. Postiže se vizualizacijom scenarija i reakcija tijela u kombinaciji s vježbama disanja. Usredotočite se na svoj najseksi mogući scenariji i uronite u njega zamišljajući dodir i atmosferu.

Orgazam u snu

Svi mogu doživjeti orgazam u snu. Orgazam se događa u mozgu, a mozak je prilično aktivan noću. Nažalost, nemoguće je na njega uticati. Oni su zabavni kada se dogode, ali ne možete učiniti ništa da ih stvorite.

Ženska ejakulacija

"Jeste li znali da je ženska ejakulacija  tehnički potpuno odvojen proces od orgazma? Postiže se bez orgazma ili s njim", smatra seksualna terapeutkinja. "Špricanje" je često dio fantazije jer se najčešće viđa u pornografiji.

"Zapamtite da kod većine žena seks započinje u mozgu", kaže Tejlor Sparks, erotska edukatorica i osnivačica OrganicLoven.com.

"Započnite mentalno zavođenje ranije tokom dana. Kada dođe vrijeme da se atmosfera 'zahukta', usredotočite se na klitoris, a zatim na G-tačku. Kako pritisak raste, osjećaćete kao da trebate mokriti - to je vrijeme za upotrebu mišića dna zdjelice", objašnjava Sparks.

"Nemojte ih stezati, već izbacite, kao da izbacujete mokraću. Potrebna je praksa, ali to je izvedivo. I upamtite: Nećete stvarno mokriti", savjetuje.

Višestruki orgazmi

Žene imaju sreću i mogućnost doživjeti više orgazama zaredom. U to ime, pokušajte i ne zaboravite se pritom zabaviti, piše Women's Health.

izvor:nezavisne novine

Tagged under

Related items

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top