Biciklisti i Priroda: Održivi Razvoj Turizma Planinarsko-biciklistička staza Fojnica

Biciklisti Almin Pašić i Leonard Pranjić, članovi neformalne biciklističke grupe, podelili su svoju strast prema biciklizmu i entuzijazam za istraživanjem prirodnih ljepota na biciklu. Za njih, biciklizam je više od hobija - to je vrhunska antistres terapija koja ih povezuje s prirodom i zajednicom. Nedavno su istakli potencijal biciklističke staze Fojnica, MZ Bradići, kao ključnog resursa za razvoj turizma u regiji.
Biciklističke staze često se percipiraju kao dragoceni turistički potencijal, a Almin i Leonard smatraju da bi se biciklistička staza u Fojnici mogla pretvoriti u pravi turistički dragulj. Dodatni turistički kapaciteti, kao što su smeštajni kapaciteti i raznovrsna ponuda aktivnosti, mogli bi privući bicikliste i druge posetioce, posebno tokom letnjih meseci.
Maglaj, grad u Bosni i Hercegovini, nudi bogatstvo prirodnih i kulturnih atrakcija. Gradina, Konak, i Alibegov Han su samo neke od istorijskih i kulturnih znamenitosti koje privlače posetioce. Maglaj takođe ima značajnu sportsku tradiciju koja doprinosi raznovrsnoj turističkoj ponudi – naglasili su Almin i Leonard
Prirodni potencijali ovog područja su takođe impresivni. Pećina Megara i planina Ozren predstavljaju atrakcije za istraživače prirode. Biciklisti, naročito oni koji se bave brdskim biciklizmom, pronalaze ovo područje idealnim za istraživanje i avanturu.

IMG 20230912 173824


Tea Samardžić Memčić, projekt menadžer Razvojne Agencije Žepče, dijeli entuzijazam za održivim turizmom. Kroz projekat "3 grada, Tri parka prirode" (Maglaj, Žepče i Zavidovići), inicijativa je podržana od strane Razvojne Agencije Žepče i udruženja UG Fojničani. Cilj ovog projekta je stvaranje jedinstvene turističke ponude kako bi se privukli posetioci da ostanu duže od jednog dana.
Projekat je uključivao razvoj strateškog okvira za održivi turizam, jačanje kapaciteta korisnika, i unapređenje javne turističke infrastrukture. Dodatno, kreirana je web platforma 3c3np.ba koja je postala prepoznatljiva u regiji.

IMG 20230912 181008


Davor Šupuković, tajnik UG Fojničani iz Maglaja, naglasio je partnerstvo između Razvojne Agencije Žepče i UG Fojničani, što je rezultiralo stvaranjem biciklističke staze dugačke 4 kilometra u dolini reke Fojnice. Ova staza povezuje općine Maglaj i Žepče i služi kao osnova za razvoj turističke ponude u ovom dielu Bosne i Hercegovine.
Planirano je proširenje biciklističke staze kako bi povezala Matinski Vis i Mokru Megaru, uz dodatne aktivnosti koje uključuju istraživački centar za zaštitu prirode za čitavu regiju. Ova inicijativa doprinosi brendiranju ovog područja kao prirodnog raja za istraživače prirode.
U zaključku, održivi turizam u Maglaju i okolini postaje sve značajniji, a zajednički trud biciklista, Razvojne Agencije Žepče i UG Fojničani stvara osnovu za prosperitetnu budućnost ovog područja. Nastavak povezivanja lokalnih aktera i zajednički razvoj predstavljaju ključ za ostvarivanje punog turističkog potencijala ovog prirodnog raja.

IMG 20230912 175758

Projekat „EU4BusinessRecovery“, kojeg sufinansiraju Evropska unija i Njemačka vlada ima za cilj pružanje podrške Bosni i Hercegovini u ublažavanju posljedica izazvanih pandemijom COVID-19. Projekat sa fokusom na izvozno orjentisani i turistički sektor implementira GIZ podstičući otvaranje novih radnih mjesta, te rast i razvoj preduzeća, čime BiH postaje konkurentija na tržištu Evropske unije.

Prirodna kozmetika i turistički potencijal Radunica

Žepče, Bosna i Hercegovina - U nedavnom intervjuu s Gogom Antolović, vlasnicom male firme za proizvodnju prirodne kozmetike u mjestu Radunice, opština Žepče, otkrili smo bogatstvo potencijala ovog ruralnog kraja. Antolovićeva, koja je i sama korisnica svojih proizvoda, podijelila je svoju inspirativnu priču i istakla važnost podrške lokalnim biznisima u razvoju održivog turizma.

Mesto Radunice, smešteno samo 4 kilometra od M17 između gradova Žepče, Zavidovići i Maglaj, nije samo domaćin proizvodnji prirodne kozmetike, već je i okruženo prirodnim ljepotama koje privlače sve više turista. Goga Antolović ističe da su čiste šume, jezera i reke bogate ribom samo neki od prirodnih resursa ovog kraja. Osim toga, postoji i biciklistička staza koja dodatno privlači posetioce.

IMG 20230912 155231

 

Osim prirodnih resursa, Radunice ima potencijal za razvoj gastronomske ponude. Antolovićeva navodi da su nedostaci ovog područja uglavnom u oblasti marketinga, promocije i povezivanja s drugim lokalnim ponudama. Umrežavanje lokalnih ponuđača i edukacija iz oblasti marketinga mogli bi značajno doprineti daljem razvoju turističke ponude.

Goga Antolović je svoj poslovni put započela pre 16 godina s vlastitim sredstvima i proizvodnjom melema za psorijazu. Evropska unija i Njemačka vlada su kroz projekat EU4BR pomogli da firma za proizvodnju prirodne kozmetike u mjestu Radunice proširi svoje usluge.

IMG 20230912 155547

Planira i dalji razvoj poslovanja, uključujući sadnju lavande i apliciranje za sredstva putem projekata. Osim toga, Antolovićeva ističe da proizvodi iz Radunica, budući da su prirodni, idealno idu uz avanturistički turizam koji ovaj kraj može ponuditi turistima. Nudi proizvode poput pekmeza od jabuke sa sjemenkama koprive, koji je idealan za jačanje imuniteta.

Antolovićeva takođe ističe ekološku prednost svog kraja, ističući da okruženje nema zagađivače, što ga čini retkom destinacijom koja može privući turiste u potrazi za prirodnom ljepotom.

Projekat "EU4BusinessRecovery", sufinansiran od strane Evropske unije i Njemačke vlade, igra ključnu ulogu u podršci malim biznisima u Bosni i Hercegovini u doba pandemije COVID-19. Fokusiran na izvozno orijentisani i turistički sektor, ovaj projekat implementira GIZ s ciljem otvaranja novih radnih mesta i razvoja preduzeća u regionu, čime Bosna i Hercegovina postaje konkurentnija na tržištu Evropske unije.

IMG 20230912 155602

Održivi turizam u Bosni i Hercegovini dobija zamah zahvaljujući podršci Njemačke i EU uz implementatora GIZ

Održivi turizam u Bosni i Hercegovini postaje sve popularniji, a podrška Njemačke i Evropske unije igra ključnu ulogu u ovom rastu. Nedavno je u Konjicu započela radionica za novinare i novinarke iz regiona o zelenim destinacijama i turizmu u Bosni i Hercegovini, koju sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u okviru projekta "EU4BR - EU for Business Recovery" uz podršku EU i Vlade Njemačke.

Glavni cilj ove radionice bio je istražiti osam izvanrednih destinacija u Bosni i Hercegovini koje se pripremaju za sticanje certifikata Green Destinations. Ovaj prestižni certifikat potvrđuje da je turistička destinacija održiva, koristi resurse lokalne zajednice, čuva kulturno nasleđe i promoviše male lokalne biznise kako bi ponudila posetiocima autentično iskustvo.

Svoja bogata iskustva i ekspertizu u oblasti održivog turizma podelili su i predstavnici GIZ-a, organizacije koja aktivno podržava razvoj održivog turizma u Bosni i Hercegovini. Takođe, stručni saradnik Thierry Joubert, čija je stručnost prepoznata širom svijeta, bio je ključni učesnik na radionici. Njihova prisustva i doprinos su bili od suštinskog značaja za razumijevanje dubokih implikacija održivog turizma.

IMG 20230911 102244

Često se smatra da je održivi turizam rezervisan samo za entuzijaste prirode i da je ekonomski nepristupačan. Međutim, ovaj stereotip nije tačan. Radionica je imala za cilj da novinari i novinarke iz 16 različitih redakcija iz Bosne i Hercegovine i regiona shvate i prenesu svojim čitaocima da je održivi turizam humaniji, empatičniji i pristupačniji od masovnog turizma.

Nakon radionice, učesnici su posetili različite destinacije širom Bosne i Hercegovine, uključujući Konjic, Vodopad Skakavac kod Sarajeva, Trebinje, Mostar, Bosansku Krupu, Šamac, Žepče i Nacionalni park Kozara. Ova terenska poseta omogućila im je da prate razvoj održivog turizma na ovim mjestima i bolje razumiju šta turisti mogu očekivati ako se odluče za ovakav oblik turističkog doživljaja.

Uloga medija u promociji održivih destinacija je od suštinskog značaja, jer pomaže oblikovanju potrošačkih navika i edukaciji putnika o važnosti očuvanja prirode i kulturnog nasleđa. Medijski profesionalci koji su prošli kroz ovu radionicu mogu igrati ključnu ulogu u stvaranju odgovorne i ekološki osvešćene turističke kulture koja donosi koristi za društvo i lokalne zajednice.

IMG 20230911 105040

Destinacije koje su sertifikovane sa Green Destinations naglašavaju svoju posvećenost očuvanju okoline, društveno-ekonomsku odgovornost i minimalni negativni uticaj na zajednicu. Ove destinacije takođe doprinose ekonomskom razvoju zajednice i pružaju posebno iskustvo turistima. Odgovorno putovanje uključuje pravilan tretman otpada, poštovanje lokalne kulture i podršku malim lokalnim preduzetnicima.

Novinari i novinarke koji su učestvovali u radionici otišli su sa dubljim razumevanjem održivog turizma i njegovog značaja za budućnost Balkana. U vreme klimatskih i ekonomskih izazova, saradnja između država i gradova je ključna, a inicijative kao što je ova usmerene ka samoodrživosti su neophodne. Ovo je pravac u kojem se turizam treba razvijati kako bi doprineo očuvanju prirode i društvenoj blagostanju.

IMG 20230911 110436

Projekat „EU4BusinessRecovery“, kojeg sufinansiraju Evropska unija i Njemačka vlada ima za cilj pružanje podrške Bosni i Hercegovini u ublažavanju posljedica izazvanih pandemijom COVID-19. Projekat sa fokusom na izvozno orjentisani i turistički sektor implementira GIZ podstičući otvaranje novih radnih mjesta, te rast i razvoj preduzeća, čime BiH postaje konkurentija na tržištu Evropske unije.

Zelena destinacija uz Održivi Razvoj na Farmi Magaraca: Mali Farmer sa Velikim Snovima

U srcu malog, ali bogatog prirodom grada Zavidovići, na obroncima planine Klek, Alen Jusupović, mladi farmer sa velikim snovima, pretvorio je studentski projekat u uspešan porodični biznis. Počevši sa samo jednom magaricom, danas na njegovoj farmi se brine o 80 čipovanih magaraca u skladu sa najvišim standardima.

Ova inspirirajuća priča započela je kada je Alenov studentski projekat, koji je osvojio prvu nagradu i donio im 4.000 dolara, postao osnova za razvoj porodičnog biznisa. Prva zarada stigla je kroz jahanje magaraca, a nakon toga, Alen i njegova porodica su krenuli u proizvodnju magarećeg mlijeka i kozmetike. Njihovi planovi za budućnost uključuju i razvoj turizma na ovom prelepom lokalitetu.

18

Pitali smo Alena kakav je njegov prijedlog za proširenje i dodatnu ponudu na farmi. "Uspostava smještajnih kapaciteta je ključna", kaže Alen, "jer želimo omogućiti gostima da uživaju u svježem magarećem mlijeku, koje se pokazalo kao dobar dodatak ishrani, posebno za plućne bolesnike."

Međutim, Alen priznaje da postoje izazovi u njihovom biznisu. "Vremenski uslovi često igraju ulogu, a stočarstvo je specifično jer se često mijenjaju cijene hrane."

Što se tiče turizma, Alen veruje da potencijal ovog područja nije potpuno iskorišten. "Mislim da je samo 10% potencijala iskorišteno", kaže on. Govoreći o održivosti projekata, ističe da je podrška nakon implementacije ključna, jer se često dešava da se projekti ugase.

Pitanje o projektu Održivog turizma Eu4business recovery uz GIZ kao implementatora, izazvalo je osmeh na Alenovom licu. "Ovo je ono što nam je falilo", kaže on. "To je odlična prilika za razvoj potencijala, a sa malo novca možemo postići mnogo, ali mora postojati kontinuitet. Savjeti su takođe veoma bitni za realizaciju projekata."

Na pitanje o turističkom potencijalu Zavidovića, Alen ističe izvore Suhe, vilu iz vremena Austrougarske, kamene kugle, farmu magaraca, biciklističke staze, tri reke, rafting, ribolov i lov kao ključne atrakcije. "Turizam se može razvijati tokom cijele godine", kaže on. "Sva četiri godišnja doba se mogu iskoristiti, čak i zimi za skijanje."

17

Farmu Magaraca ne čini samo magareće mlijeko. Alen i njegova porodica nude i kozmetiku na bazi magarećeg mlijeka, mogućnost jahanja na svojih četiri obučena konja, i uskoro će otvoriti dva bungalova za smještaj turista ili onih koji imaju problema sa plućima. Takođe, planina Klek u blizini farme pruža potencijal za model "vazdušne banje."

Na kraju razgovora, Alen se zahvalio Evropskoj uniji i implementatoru projekta Eu4business recovery GIZ-u na podršci koja im je omogućila da ostvare svoje snove i doprinesu razvoju ovog predivnog planinskog kraja.

Projekat „EU4BusinessRecovery“, kojeg sufinansiraju Evropska unija i Njemačka vlada ima za cilj pružanje podrške Bosni i Hercegovini u ublažavanju posljedica izazvanih pandemijom COVID-19. Projekat sa fokusom na izvozno orjentisani i turistički sektor implementira GIZ podstičući otvaranje novih radnih mjesta, te rast i razvoj preduzeća, čime BiH postaje konkurentija na tržištu Evropske unije.

19

Zavidovići: Biser Bosne Kroz Oči Jednog Ljubitelja Prirode - EU4BusinessRecovery uz podršku Evropske Unije i Njemačke Vlade

Zavidovići, pitoreskno naselje smješteno na sjeveru Bosne, prvi put se zvanično pominje 1565. godine i oduvijek je bilo blagoslovljeno bogatom istorijom i prirodnim čudima. Amir Muminović, mještanin ovog gradića i istinski avanturista, sa nama dijeli sve što ovo područje ima da ponudi.

Prepoznajući rast potražnje za zelenim turizmom, održivošću i trendom da se turisti okreću ka ekološki prihvatljivim destinacijama, Bosna i Hercegovina je u okviru projekta EU4BusinessRecovery, kojeg sufinansiraju Evropska unija i Vlada SR Njemačke, otvorila put ka novom poglavlju razvoja zelenih destinacija u turizmu. Ovaj ambiciozni projekat obećava da će donijeti pozitivne promene u turističkom sektoru, istovremeno pružajući podršku održivom razvoju i privlačeći ekološki osvešćene putnike.

5

Istorijsko Blago, kultura I duhovnost

Zavidovići su procvjetali krajem 19. vijeka i danas leže na nadmorskoj visini od 210 metara. Sa površinom od svega četiri kvadratna kilometra, ovaj mali grad krije bogato naslijeđe. Kulturni spomenici, poput Spomenika poginulim borcima NOB-a, Manastira Sv. Trojice u Vozući i Katoličke crkve Sv. Josipa, svjedoče o dugoj i bogatoj istoriji ovog mjesta.

Posebno treba istaći Staru džamiju u Rujnici, koju je Državna Komisija za zaštitu nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine proglasila nacionalnim spomenikom. Ova džamija je jedinstvena jer je izrađena od drvene građe i premeštena iz jednog sela u drugo.

Džamija u Rujnci, takođe starija od četiri vijeka, predstavlja primjer izvanredne islamske arhitekture. Njezina bogata istorija svjedoči o duhovnom i kulturnom naslijeđu ovog regiona, a ovo proglašenje za nacionalni spomenik priznaje značaj islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Manastir u Vozući potiče iz 16. vijeka i predstavlja izuzetno važnu tačku za proučavanje srpske pravoslavne kulture i arhitekture u ovom regionu. Manastir se ističe svojim arhitektonskim detaljima i freskama koje pričaju priču o istoriji i vjeri ovog kraja. Ova svetinja već godinama privlači brojne hodočasnike i posjetioce, a njezino proglašenje za nacionalni spomenik će doprinijeti njezinoj dugoročnoj zaštiti i očuvanju.

Milovidna crkva Zavidovićka, kako ju je 1937. godine opisao nadbiskup dr. Ivan Šarić, nalazi se na lijevoj obali rijeke Bosne, na uzvisini, i dominira panoramom grada. Prekrasni park koji je okružuje zasađen je 70 -ih godina prošlog stoljeća. To je nedvojbeno i danas najljepši zeleni prostor u gradu.

Izdradnja crkve u Zavidovićima započela je 19. marta 1914. godine i trajala je skoro dvije godine.

2

 Prirodne Ljepote

Zavidovići su okruženi prirodnim ljepotama koje će oduševiti sve ljubitelje prirode. Rijeka Gostović, koja protiče kroz ovu opštinu, pruža osvježenje u ljetnim mjesecima, dok njeni kanjoni nude spektakularne pejzaže. Tu su i brojni vodopadi i ribnjaci koji privlače posjetioce i ribolovce.

Najpoznatiji prirodni fenomen u ovom kraju su kamene kugle. Oko 50 ovih misterioznih kamenih formacija pronađeno je na 11 različitih lokacija u opštini Zavidovići. Ovaj fenomen, koji je rijedak u svijetu, čini Zavidoviće jednim od posebnih mjesta za ljubitelje prirode i geologije.

9

Aktivnosti za Avanturiste

Za ljubitelje aktivnog odmora, Zavidovići nude obilje mogućnosti. Rafting na rijeci Gostović, biciklizam, planinarenje i sportsko penjanje su samo neke od avanturističkih aktivnosti koje se mogu praktikovati u ovom regiji.

Planina Tajan, koja se uzdiže na impresivnih 1467 metara nadmorske visine, dominira okolinom svojim veličanstvenim izgledom. Njene guste šumske površine, planinski potoci i proplanci nude izvanredne prilike za istraživanje i opuštanje u prirodi. Na Tajanu ćete naći raznovrsne vrste flore i faune, uključujući endemske biljke i životinje koje čine Tajan ekološkim draguljem.

Amir Muminović takođe ističe farmu magaraca i konja, kao i golf terene koji privlače zaljubljenike u životinjski svijet i golf.

3

 

Turistički Potencijali u Zavidovićima

Evo možda još jednom taksativno da nabrojimo turističke potencijale:

 • Kamene kugle
 • Najveća kamena kugla u svijetu
 • Speološki objekti
 • Rafting
 • Biciklizam
 • Planinarenje
 • Farma magaraca – “Mali Farmer”
 • Farma konja
 • Golf tereni
 • Sportsko penjanje
 • Stari voz Ćiro
 • Zaštićeni nacionalni objekti Krivajina Vila, stara džamija u Rujnci, manastir Udrim, manastir Vozućica

 

Zavidovići, sa svojim bogatim naslijeđem, prirodnim čudima i raznovrsnim aktivnostima, pružaju nezaboravan doživljaj za sve posjetioce. Ovo je destinacija koju svako treba da ima na svom putnom planu, a zahvaljujući entuzijazmu mještana kao što je Amir Muminović, Zavidovići će zasigurno ostati na mapi neodoljivih destinacija. ????

Projekat „EU4BusinessRecovery“, kojeg sufinansiraju Evropska unija i Njemačka vlada ima za cilj pružanje podrške Bosni i Hercegovini u ublažavanju posljedica izazvanih pandemijom COVID-19. Projekat sa fokusom na izvozno orjentisani i turistički sektor implementira GIZ podstičući otvaranje novih radnih mjesta, te rast i razvoj preduzeća, čime BiH postaje konkurentija na tržištu Evropske unije.

1

6

8

11

14

15

 

Meridian kazino: Tower of Pizza – kazino igra sa vrijednim bonusima i džekpotom!

Proizvođač kazino igara Habanero spremio nam je sjajnu poslasticu Tower of Pizza, inspirisan italijanskom kuhinjom.

Postavka Habanerovog online kazino video slota je na pet rilova u tri reda i 25 isplatnih linija. Pozadinu čini italijanski restoran sa prelijepom baštom iznad koje hladovinu pravi vinova loza. Rilovi su blijedo žute boje sa označenim raznobojnim isplatnim linijama sa lijeve i desne strane. Svi dobici se isplaćuju sa lijeve na desnu stranu, osim scatter simbola koji plaća bez obzira na linije.

Ako i dalje nemate nalog na meridianbet.ba, sada je pravo vrijeme da se registrujete, jer nove igrače čeka 35 KM bonusa dobrodošlice.

Simboli su izuzetno dobro urađeni i imate utisak da su stvarni. Nakon svake dobitne kombinacije poskoče sa rilova. Simboli koji će vas dočekati na rilovima su kroasan, čaša vina, kućni ljubimac u korpi i prelijepa konobarica. Ostali simboli su predstavljeni kartama A, J, K, Q i brojevima 10 i 9, nešto niže vrijednosti, ali to nadomjeste čestim pojavljivanjem.

Tower of Pizza – osjetite ukus italijanske kuhinje u vrhunskoj kazino igri!

Džoker simbol u slotu je upravo Tower of Pizza, koji je i naslov igre. Džoker simbol ima moć da mijenja ostale regularne simbole, osim scatter simbola, stvarajući na taj način odlične dobitke. Dobici sa džoker simbolom se utrostručuju, ali imajte na umu da se pojavljuje samo na rilovima dva, tri i četiri. Scatter simbol je predstavljen likom kuvara i ima moć da nagradi igrače bonus besplatnim spinovima.

Prije nego što krenete u osvajanje ukusnog Tornja, potrebno je da namjestite svoje uloge na komandnoj tabli koja se nalazi na dnu slota. Na tastere Coin i Bet namjestite vrijednost uloga i pritisnite zelenu strelicu u sredini koja označava Start da pokrenete ovu kazino igru.

Taster Autoplay služi za automatsko okretanje spinova određeni broj puta. Za malo hrabrije igrače dostupan je taster Bet Max koji služi za automatsko namještanje maksimalnog uloga. O svim dodatnim informacijama o igri možete se informisati kada uđete u opciju “I”.

Osvojite bonus besplatne spinove i džekpot!

Ono što sve zanima je kako se dobijaju bonus besplatne igre. Jednostavno je, potrebno je da se na rilovima pojavi tri ili više simbola kuvara i aktiviraće se bonus besplatni spinovi. U zavisnosti od broja scatter simbola kuvara, igrači će biti nagrađeni sa :

 • 8 bonus besplatnih spinova
 • 15 bonus besplatnih spinova,
 • 50 bonus besplatnih spinova.

Dakle, slijedi zaključak da tri scatter simbola dodjeljuju 8 bonus besplatnih spinova, četiri simbola kuvara nagrađuju sa 15 besplatnih spinoova. Dok pet simbola kuvara dodjeljuje čak 50 bonus besplatnih spinova!

Još jedna vrlo bitna funkcija slota Tower of Pizza je funkcija progresivnog džekpota! Progresivni džekpot se dobija nasumično i možete ga osvojiti posle bilo kog spina, ako imate sreće. Vrijednosti progresivnog džekpota su istaknute na displeju koji se nalazi na vrhu slota. Dostupne su tri vrijednosti progresivnog džekpota:

 • Mini džekpot,
 • Minor džekpot,
 • Major džekpot.

Igra ima i demo verziju, pa možete da je isprobate i prije ulaganja stvarnog novca. Takođe, dostupna je na svim uređajima, kako na desktopu tako i na tabletu i mobilnom telefonu.

Doživite poznatu italijansku kuhinju sa online video slotom Tower of Pizza, zabavite se i zaradite. Sa slatkim simbolima i mnoštvom bonus besplatnih spinova možete zaraditi pravo malo bogatstvo. Ako na to dodate i funkciju progresivnog džekpota, sigurno je da ćete obožavati ovu kazino igru visokih isplatnih moći.

Meridian kazino – najveći online kazino na Balkanu!

Shogun of Time – Japanom inspirisan video slot!

U video slotu Shogun of Time, vidjećete susret dvije samurajke iz različitih vremenskih perioda. Provajder kazino igara Microgaming u saradnji sa Just for the Win studijom je uradio fantastičan video slot inspirisan drevnim Japanom, na četiri kolone i 81 isplatnu liniju. Slot ima i bonus rundu besplatnih spinova, gdje ćete igrati na pet kolona i 243 dobitne kombinacije, zahvaljujući Reel Split Respin mehanici. U bonus rundi možete osvojiti i do 2.717 puta veći dobitak po spinu.

Ako i dalje nemate nalog na meridianbet.ba, sada je pravo vrijeme da se registrujete, jer nove igrače čeka 35 KM bonusa dobrodošlice.

Pozadinu igre čini japanski grad osvjetljen neonskim svijetlima, a uz njega su dva vodena stuba sa trešnjinim cvjetovima. U japanskoj kulturi trešnjin cvijet ima posebno značenje. Tu su i tradicionalni samurajski predmeti koji ističu orijentalnu vezu. Dakle, slot ima tradicionalni osećaj drevnog Japana u kombinaciji sa naprednom tehnologijom budućnosti.

Video slot spaja drevni Japan sa futurističkim u kazino igri!

Simboli u video slotu su postavljeni u mašini za budućnost i uključuju karte A, J, K, Q i 10, kao i novčiće, lepeze, ratničke tanjire, maske za lice i kacige. Simbol logotipa igre je najvrijedniji simbol. Žena samuraj i njen Cyber klon putuju kroz vrijeme kao džoker simboli i mogu da zamjene ostale regularne simbole, pomažujući na taj način dobrim isplatnim mogućnostima. Scattersimbol je predstavljen saksijom sa cvjetovima trešnje.

Animacije u slotu Shogun of Timesu prilično dobro urađene, posebno kada trešnjini cvjetovi lete po kolonama. Dobar zvučni efekat je posebno uočljiv tokom stvaranja dobitnih kombinacija i u bonus rundi.

Sa desne strane slota japanske tematike, je komandna tabla sa svim potrebnim tasterima za igru. Na taster Bet +/- namještate željeni ulog, a igru pokrećete na okruglu ljubičastu strijelicu na sredini slota. Dostupan je i taster Autoplay, koji služi za automatsko vrćenje spinova, određeni broj puta. Na znak munje možete ubrzati igru. Kada kliknete na tri crtice ulazite u opciju sa svim potrebnim informacijama i vrijednostima svakog simbola posebno.

Slot Shogun of Time ima postavku na četiri kolone, tri reda i 81 dobitnom kombinacijom. Ovo se povećava tokom funkcije Reel Split Respin na pet kolona i 243 dobitne kombinacije. Igra će se resetovati na četiri kolone nakon završetka funkcije.

Suočite se sa samurajima na svim uređajima, jer je slot dostupan i putem mobilnih telefona.  U standardnoj igri pogodite četiri ova simbola i osvojite i do pet puta veću opkladu, a pokretanjem Respin funkcije isplata će se povećati na x2 do x12 više od uloga za pet istih simbola.

Uživajte u bonus besplatnim spinovima u slotu!

Teoretski RTP ove online kazino igre iznosi 96.02%, što je tačno u skladu sa prosjekom. Pomoću automatske reprodukcije možete da podesite 10, 25, 50 ili 100 autospinova.

Prva bonus karakteristika na koju ćete naići u slotu Shogun of Time je funkcija Reel Split Respin. Nasumično će se aktivirati u osnovnoj igri kada dobijete četiri vrste bilo kog simbola redovnog plaćanja. Nakon što se uplati početni dobitak, portal za putovanje kroz vrijeme otvoriće se i razdvojiti kolone po sredini kako bi umetnuo petu kolonu. Samo dodana kolona će se osloniti da potencijalno dodjeli bolje dobitne kombinacije.

Zvijezda slota Shogun of Timesu ipak bonus besplatni spinovi koji se aktiviraju uz pomoć tri ili četiri scatter simbola. Tri scatter simbola dodjeliće vam 8 bonus besplatnih spinova, dok će vas četiri scatter simbola nagraditi sa 16 bonus besplatnih spinova. Bonus besplatni spinovi se igraju na 5×3 mreži umjesto 4×3 koje se koriste u osnovnoj igri. Tokom bonus runde, igra će ostati u većem formatu, što  znači da se igra sa 243 dobitne kombinacije, sa trećom kolonom kao ljepljivim proširenim džoker simbolom.

slotu Shogun of Time postoji još jedna sjajna stvar, a to je je da se dobici u bonus rundi isplaćuju u oba smjera. Dakle, dobitke možete ostvariti sa lijeve na desnu stranu, ali i sa desne na lijevu, što može donijeti neke mega pobjede. Bonus besplatni spinovi predstavljaju najbolji trenutak za ostvarivanje maksimalnih dobitaka.

Igra Shogun of Timeje dobro dizajnirana sa zapanjujućim animacijama koje joj daju autentičan izgled, a prava zabava nastaje kada se doda peta kolona. Igra je dostupna na svim uređajima, a možete je isprobati besplatno u demo režimu na vašem izabranom online kazinu.

Meridian kazino – najveći online kazino na Balkanu!

MEGAMALL TEŠANJKA VELIKO RETRO OTVORENJE 10.08.2023.

Povodom otvaranja, pripremili smo nevjerojatne popuste! Na odabrane artikle možete ostvariti a odabrane artikle možete ostvariti sniženja čak do 70% To je prilika koju ne želite propustiti!
????Modna scena Mega Mall nikada nije bila uzbudljivija! ????️✨ Uskoro otvaramo vrata RETRO prodavnice, donoseći vam najnovije modne trendove koji će osvojiti vašu pažnju. ????
Pripremite se za pravu modnu eksploziju jer RETRO donosi neodoljive komade koji će osvježiti vašu garderobu i dodati poseban šarm vašem stilu! ????✨ Mega Mall opravdava svoje ime ne samo veličinom, već i raznovrsnošću i kvalitetom ponude. ???? DOISTA VELIKI IZBOR
Najavljujemo nezaboravno otvorenje uz posebne ponude i iznenađenja koja će vas oduševiti! Pratite nas kako biste prvi saznali sve detalje i pripremite se za nezaboravno shopping iskustvo. ???????? Podelite ovu informaciju, jer vrijedi podijeliti.

Doboj: 57 godina vrhunskog rukometa na međunarodnom TV Turniru Šampiona

Tradicija, kvalitet i spektakularni mečevi okupljaju rukometne zvijezde u Doboju

Dobojski međunarodni rukometni TV Turnir Šampiona, koji ove godine slavi svoj 57. rođendan, postao je sinonim za vrhunski rukomet, promociju grada Doboja i Republike Srpske, te afirmaciju mladih talenata u ovom sportu. Od skromnih početaka kao lokalna smotra rukometa, turnir se razvio u jednu od najkvalitetnijih i najcjenjenijih rukometnih manifestacija ovog tipa u svijetu.

Radio televizija Republike Srpske već dugi niz godina s ponosom prati i podržava ovu veličanstvenu sportsku manifestaciju, koja okuplja najbolje klubove i rukometne zvijezde iz cijelog svijeta. Ova medijska podrška od ključne je važnosti za promociju turnira, rukometa kao sporta te za širenje ljubavi prema rukometu među mladima.

Od 1996. godine, TV Turnir Šampiona privlači pažnju najvećih rukometnih klubova i igrača. Klubovi kao što su Barselona, Sijudad Real, Čehovski Medvedi i Monpelje, te svjetski poznate zvijezde rukometa, uključujući Nikolu Karabatića, Žerona Fernandeza, Kirila Lazarova, Mladena Bojinovića i Danijela Šarića, bili su redovni učesnici turnira, što svjedoči o njegovoj izuzetnoj reputaciji.

Ovogodišnje takmičenje, koje će se održati od 14. do 18. avgusta, donosi poseban spektakl, s osam jakih timova koji će odmjeriti snage tokom pet dana intenzivnih mečeva. Pored domaćina RK Sloge, na turniru će sudjelovati RK Barselona, RK Monpelje, RK Al Ahli-Kairo, RK Celje, RK Zagreb, RK Vojvodina i RK Eurofarm Pelister-Bitola.

Gledaoci će imati priliku da uživaju u najzanimljivijim mečevima u direktnom prenosu na prvom programu Radio televizije Republike Srpske. Osim toga, medijski partneri, uključujući ATV, UNA TV, Arena Sport i mnoge druge medijske kuće, doprinose širenju ovog sportskog spektakla širom regije.

Ovaj put će svečano otvaranje biti kao nikada do sada uz atraktivne vizuelna efekte, ali posebno izdvajamo tačku Plesnog Para Doris I Boris koji će biti predstavnici našeg grada I Republike Srpske na svjetskoj smotri plesa u Portugalu.

Otvaranje turnira je 14.08.2023. i biće otvoreno za sve, tačnije karte se neće naplaćivati. Dok već od 15.08. Kreću vrhunske rukometne utakmice sa možda za sada najboljim rukometnim ekipama u ovom trenutku u Evropi, možda čak I u svijetu.

Kao dodatni podsticaj za posjetitelje, svaki kupac karte ima priliku učestvovati u nagradnoj igri sa atraktivnim putovanjima kao glavnim nagradama. Ove godine, organizatori su odlučili da uvedu i "Fun Zonu", koja će biti otvorena za sve posjetioce tokom trajanja turnira. Posjetitelji će moći uživati u prigodnoj muzici i ambijentu te se zabaviti kroz različite nagradne igre, dodatno obogaćujući iskustvo prisustva ovom prestižnom sportskom događaju.

Karte za turnir su već u prodaji od 30. jula 2023. godine, stoga svi ljubitelji rukometa i sportskih spektakla mogu osigurati svoje mjesto na tribinama i biti dio ovog značajnog događaja. Uz vrhunski rukomet, posjetitelji će imati priliku uživati i u koncertima u Gradskom parku tokom trajanja turnira, na kojima će nastupiti popularne izvođače kao što su Milica Pavlović, Van Gogh i Dejan Petrović.

Dobojski međunarodni rukometni TV Turnir Šampiona još jednom će okupiti najbolje rukometaše svijeta i pružiti nezaboravno iskustvo ljubiteljima ovog sporta. Svi posjetitelji i gledaoci televizijskih prenosa imaće priliku svjedočiti vrhunskim sportskim dostignućima, upoznati se s novim talantima rukometnog svijeta i uživati u spektakularnom ambijentu ovog legendarnog turnira.

Kladi se na lige iz regiona u Meridianu: Najveće kvote i više od 1,100 različitih igara za svaki meč

Danas su na programu 1. HNL dvije veoma interesantne utakmice, a kladionica Meridian ima najveće kvote na planeti i najraznovrsniju ponudu za klađenje.

Ako i dalje nemate nalog, nema problema. Svega par minuta je potrebno da se registrujete, a sve nove igrače kladionica MERIDIAN ČASTI SA 35 KM bonusa dobrodošlice bez rizika: Pored 15 KM bonusa za klađenje dobijaš i 20 KM kazino bonusa. Registruj se – i to je sve.

RUDEŠ – OSIJEK – 1 (3.65) X (3.35) 2 (1.95)

Rudeš se poslije četiri godine ponovo vratio u 1. HNL, ali start kampanje nije obećavajući. Dolazak Roberta Prosinečkog na kormilo tima je propraćen sa velikom euforijom, međutim njegovi izabranici su u ++prvom kolu razbijeni sa 4:0 od Rijeke. Sada ih očekuje još jedan neugodan izazov i ako ne prikažu znatno bolje izdanje, lako se može dogoditi da nakon dva kola budu jedini klub bez osvojenog boda.

Osijek je nakon fenomenalnog starta u domaćem prvenstvu (6:1 pobjeda protiv Slaven Belupa) veoma dobro krenuo i u Ligi konferencija. Lomili su otpor mađarskog Zalaegerszega do posljednjih trenutaka kada je Ramon Mierez u 91. minutu postavio konačnih 1:0. Prije revanša na “ZTE Areni”, sastav Stjepana Tomasa će učiniti sve što može da nadigra Rudeš i tako zadrži maksimalan učinak u HNL-u.

Kladionica Meridian ima najveće kvote na planeti i najraznovrsniju ponudu za klađenje sa više od 1,100 različitih igara za svaki meč.

Jedna od naijinteresantnijih igara iz ponude Meridiana je “Kombinacija golova”. Možete kombinovati broj ili raspona golova u oba poluvremena, a kvote su izvanredne.

U ponudi se nalazi čak 81 različita kombinatorika, a mi izdvajamo četiri:

 • I 1-3&II 1+ (1-3 gola u prvom i najmanje jedan gol u drugom poluvremenu) – 1.80
 • I 0-1&II 1-2 (0-1 gola u prvom i 1-2 gola u drugom poluvremenu) – 2.15
 • I 2+&II 0-3 (najmanje dva gola u prvom i 0-3 gola u drugom poluvremenu) – 3.10
 • I 1+&II 2+ (najmanje jedan gol u prvom i najmanje dva gola u drugom poluvremenu) – 3.30

HAJDUK – RIJEKA – 1 (2.00) X (3.35) 2 (3.40)

Hajduk je novu sezonu započeo na najbolji mogući način. U najvećem derbiju hrvatskog fudbala su savladali Dinamo sa 2:1 na “Maksimiru” i tako najavili pohod na titulu koju čekaju još od 2005. godine. Raspored je htio da splitski “Bili” budu u centru pažnje i ovog vikenda pošto im sada slijedi “Jadranski derbi” protiv Rijeke.

Rijeka je prošle sezone prošla kroz sve krugove pakla. Tim je čak u jednom trenutku bio i u zoni ispadanja, međutim sve se promijenilo od dolaska Sergeja Jakirovića. Završili su na četvrtoj poziciji i sada žele da se vrate u sam vrh domaćeg prvenstva. Dobro je započeta i kampanja u Evropi gdje su u gostima pobijedili Dukagjini sa 1:0, ali duel sa Hajdukom će dati mnogo više odgovora o trenutnim mogućnostima ove ekipe.

Jedna od fantastičnih igara iz ponude Meridiana je “Trostruka sigurica”. Dovoljno je da se dogodi samo jedan od tri navedena scenarija i tip će biti dobitan. Fantastično, zar ne?

U ponudi Meridiana se nalazi veliki broj različitih trostrukih sigurica, a mi izdvajamo samo neke:

 • 2-2 2> 5+ (iz dva u dva ili više golova u drugom nego u prvom poluvremenu ili najmanje pet golova na meču) – 1.40
 • 1-1 1=2 5+ (iz jedan u jedan ili jednak broj golova u oba poluvremena ili najmanje pet golova na meču) – 1.50
 • X-1 1> 5+ (iz iksa u jedan ili više golova u prvom nego u drugom poluvremenu ili najmanje pet golova na meču) – 1.65
 • X-2 1=2 5+ (iz iksa u dva ili jednak broj golova u oba poluvremena ili najmanje pet golova na meču) – 2.00

Kladi se na 1. HNL i ostale lige iz regiona u Meridianu uz najveće kvote i najraznovrsniju ponudu koja postoji!

Osim najjačim kvotama na planeti i najvećim onlajn kazinom na Balkanu, kladionica Meridian se može pohvaliti i konstantnim promocijama na uplatu, kojima časti svoje igače.

Ovaj put, odlučila je da u julu na sve uplate karticama Maestro, Mastercard ili Visa, te vaučerima Kliker ili xBon igračima pokloni 10% od iznosa depozita. Fantastična prilika koja se ne propušta!

Bilo da svoj račun dopunjavate Klikerom, xBonom ili više praktikujete kartice, Meridian vam poklanja 10% bonusa na svaku uplatu.

 

Izdvajamo

Kontakt Info

 • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
 • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
 • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top