Marketing maj 23, 2018 - 695 Views

Tri stvari koje morate znati o najbržim vozovima na svijetu

Japanski voz-metak juri brzinom od 300 kilometara na sat, ali poželite li se provozati, pripazite, jer turističku kartu valja kupiti prije dolaska u zemlju.

Japanska tehnologija jedna je od najnaprednijih u svijetu, a što se željeznice tiče, zasigurno prednjače. Jedan od najmodernijih i najrazvijenijih saobraćajnih sistema na svijetu omogućuje pristup skoro do svakog sela, a zbog tačnosti rasporeda i brzine vozova poznati su širom svijeta.

Shinkansen vozovi osmišljeni su sredinom šezdesetih, a do danas su maksimalno modernizovani.

1. Metak među vozovima

Shinkansen bullet train, što bi u prijevodu značilo voz - metak, najbrži je voz u Japanu i jedan od najbržih na svijetu.

Futurističkog je izgleda s izduženim prednjim dijelom neobičnog oblika. Takvim se oblicima pribjegava kako bi se smanjio otpor vazduha, vibracije i buke pri velikim brzinama.

Najveća brzina koju vozovi postižu je do 300 km/h.

shinkasen.1jpg

2. Kako funkcionišu putničke karte?

Japan Rail pass putnička je karta namijenjena turistima i ne može se kupiti u Japanu, već samo prije odlaska na putovanje.

Informacije o tome kako kupiti kartu možete pronaći na web stranici Japan Rail Passa.

3. Preuzimanje karte u Japanu

Prije putovanja zapravo kupujete vaučer koji u Japanu mijenjate za Japan Rail Pass.

S vaučerom ne možete putovati japanskim željeznicama te ga zato trebate zamijeniti na jednoj od stanica Japan Rail passa.

Jednom kad vaučer kupite, za zamjenu imate 3 mjeseca. Prilikom zamjene tražiće od vas da ispunite upitnik i pokažete pasoš ovjerenu žigom privremeni posjetilac, koji ćete dobiti prilikom ulaska u državu.

Bez valjanog pasoša (i žiga) zamjena vaučera za kartu neće biti moguća (obavezno trebate sa sobom imati original pasoš, kopija ne vrijedi). Jednom kupljen, tip karte ne možete mijenjati.

Kupovinom ove karte omogućena vam je neograničena vožnja 7, 14 ili 21 dan po cijelom Japanu.

Postoje prvi i drugi razred, a u prvom je potrebno rezervisati mjesto. Rezervacija sjedala obavlja se bez dodatnih troškova.

Ako se odlučite Japanom kretati vozovima, a to vam svakako preporučujemo, onda je najisplativije uzeti Japan Rail Pass jer je cijena karte za sedmicu dana približno ista kao npr. povratna karta od Tokija do Kyota.

(punkofer.hr)

Tagged under

Related items

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top