Aleksandra apr 23, 2021 - 269 Views

Uvod u “Shadow and Bone”, novu Netflixovu fantasy seriju Featured

“Shadow and Bone” nova je fantasy serija koja izlazi na Netflixu 23. aprila. Za ljubitelje ovog žanra, donosimo kratak opis. 

serija shadow and bone
Foto: netflix
Zasnovana je na knjizi

“Shadow and Bone” zasnovana je na seriji knjiga “Grishaverse” Li Barduga. Konkretno, na knjigama “Shadow and Bone” i “Six of Crows”. Iako su knjige smještene u isti univerzum, pričaju vrlo različite priče s različitim likovima.

Zanimljivo je da ih serija spaja i postavlja na isti vremenski nivo, a likovi i elementi radnje iz “Six of Crows” dovedeni su u narativni okvir “Shadow and Bone”.

O kakvom svijetu se radi?

“Shadow and Bone” je svijet fantazije, ali za razliku od standardne srednjovjekovne fantazije iz Britanije (poput Igre prestola), pod uticajem je carske Rusije iz 1800-ih. Zemlja u kojoj se odvija najveći dio radnje je Ravka, kojom vlada monarhija u glavnom gradu Os Alti.

Vijekovima je zemlju na dva dijela cijepalo nešto što se naziva “Preklop”: gotovo neprobojni prostor prekriven mračnom, sjenovitom silom koju napadaju leteće zvijeri zvane Volcra. Ravka ratuje s obe države na svojim granicama: Fjerdom na sjeveru i Shu Hanom na jugu. Dvije su vojske koje se bore za Ravku: prva, sastavljena od običnih vojnika, i druga, koja se sastoji od Griša.

U seriji se takođe nalazi i ostrvska država u blizini Ravke zvana Kerch, koja održava neutralnost u ratovima. Njen je glavni grad Ketterdam, središte za međunarodnu trgovinu i kriminalne aktivnosti.

Foto: netflix
Ko su Griše?

Griše imaju moći koje proizlaze iz nečega što se naziva “Mala nauka” – sposobnost manipulacije materijom. Tri su reda Griša (Corporalki, Etherealki, Materialki), a unutar njih različite specijalnosti: oni koji manipulišu unutrašnjim organima osobe, oni koji mogu liječiti ili promjeniti izgled osobe; zatim oni koji upravljaju vjetrom, vatrom i vodom, i oni koji upravljaju čvrstim elementima. Svaki tip Griša ima i svoju boju: crvenu, plavu i ljubičastu.

Reći išta više od ovoga bilo bi spojlovanje. Recimo samo da se trebaš spremiti na puno akcije i misterije.

Izvor: buzzfeed.com

izvor:ultra.ba

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top