Dario apr 29, 2020 - 206 Views

Imaju najmanje smrtnih slučajeva u Evropi, u čemu je njihova tajna? Featured

BRATISLAVA - U svijetu je od korona virusa za sada preminulo gotovo 213.000 ljudi, a jedna se zemlja ipak ističe po niskom broju smrtnih slučajeva.

 

Riječ je o Slovačkoj, zemlji od nešto više od pet miliona stanovnika koja ima najmanji broj smrtnih slučajeva po glavi stanovnika u cijeloj Evropi.

Slovačka je zatvorila škole, trgovine i granicu prije svih ostalih evropskih država, osim Italije. Političari su počeli nositi zaštitne maske prije nego što ih je vlada učinila obaveznima i te su mjere urodile plodom, piše Bloomberg.

Šest tjedana nakon prvog slučaja zaraze, Slovačka je zabilježila svega 18 smrtnih slučajeva.

"Ključ je u brzini", rekla je Eva Šernhamer, voditelj Odjela epidemiologije Medicinskog univerziteta u Beču. "Idealno bi bilo da se epidemija suzbije u trenutku kada se može doći do svakog bliskog kontakta zaražene osobe. Slovačka je po tom pitanju napravila pravu stvar", izjavila je ona.

Bratislava je zatvorila škole dva dana nakon što je u zemlji zabilježen prvi slučaj zaraze i sedam dana prije ostatka zemlje, a čelnik regije Bratislava Juraj Droba rekao je kako ga je na to potakla situacija u Italiji.

Glavni zdravstveni inspektor Slovačke Jan Mikas naredio je da se na granici zaustavi konvoj skijaša koji se vraćao iz Austrije i stavi ih u karantin. Kod 60 osoba iz tog konvoja kasnije je utvrđena zaraza korona virusom.

Kao i mnoge evropske zemlje i Slovačka ovih dana popušta mjere kako bi oporavila ekonomiju, a čelnik Instituta za zdravstvenu politiku koji je radio statističke modele i projekcije širenja virusa Martin Smatana rekao je kako se virus u većini populacije ne širi.

"Ako se trend nastavi, moći ćemo reći da smo po pitanju suzbijanja širenja virusa među  najboljima u svijetu", rekao je Smatana.

(Večernji list)

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top