Dijana mar 31, 2017 - 472 Views

Šest načina da izdržite dan Featured

Ako vam se dogodilo da dugo u noć niste mogli zaspati i(li) ste se tokom noći budili bezbroj puta, vjerovatno će vam to biti naplaćeno tokom dana napadom umora i padom koncentracije. Osjećaj kao da imate visoku temperaturu popustiće vas samo ako poslušate sljedeće savjete.


Ustanite bez odgađanja

Odugovlačenje s izlaskom iz kreveta neće vam puno pomoći ako vas čekaju dnevne obaveze. Bolje je odmah ustati kako biste imali dovoljno vremena da razbudite svoje tijelo.

Podignite roletne, razgrnite zavjese, otvorite prozor i pustite u sobu svjež vazduh i sunčevu svjetlost.

Nakon besane noći nemojte samo "vegetirati" nego hodajte kad god je moguće. Ne zaboravite piti vodu koja ne samo da osvježava organizam nego može spriječiti glavobolju. Po mogućnosti izađite na svjež vazduh u polučasovnu šetnju.

Doručkujte

Odmah na početku dana ključno je da organizam dobije dovoljno "goriva". Doručak pokreće metabolizam, pa ćete biti aktivniji i mentalno i tjelesno. Slobodno sebi priuštite hranjiv obrok (na primjer kašu s voćem ili mlijekom, jaja sa šunkom, integralne sendviče, sir ili jogurt), ali izbjegavajte šećer jer samo privremeno diže energiju, a nekoliko sati nakon toga uslijediće pad.

Ne pretjerujte s kafom

Kafa vam ujutro može pomoći da se razbudite, ali ispijanje šoljice za šoljicom tokom dana neće povećati budnost nego biste, štaviše, mogli postati još umorniji. Bolji izbor su biljni čajevi, svježe iscijeđeni voćni sokovi i voda  s dovoljno tečnosti bićete manje pospani.

Odradite što više prijepodne

Ako ste imali lošu noć, najvjerovatnije ćete do popodne biti ozbiljno umorni. Stoga pokušajte sve važne obaveze i poslove obaviti ujutro ili barem u prvom dijelu dana, a manje zahtjevne stvari ostavite za popodne i naveče.

Pokrenite se

Na poslu nemojte samo sjediti, nego hodajte kad god je moguće. Ne zaboravite piti vodu koja ne samo da osvježava organizam, nego može spriječiti glavobolju. Provjetravajte prostoriju i trudite se da koji minut stojite pored otvorenog prozora.

Ne liježite ranije

Naveče nemojte po svaku cijenu pokušavati nadoknaditi gubitak sna iz prethodne noći. Nastojte otići u krevet na vrijeme, ne opterećujući se sumnjom da se možda opet nećete dobro naspavati. Jednostavno pustite da san dođe bez velikih očekivanja.

nezavisne.com

Related items

Izdvajamo

Popularni članci

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • + 381 69 625 167 (Novi Sad, Srbija)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top