Dijana apr 13, 2017 - 734 Views

10 zanimljivosti o Bermudskom trouglu Featured

Bermudski trougao jedna je od najvećih misterija modernog doba. Nazivaju ga još i đavoljim, a smješten je na sjevernom dijelu Atlantskog okeana, između Bermuda, Floride i Portorika.

1. U Bermudskom trouglu u posljednjih sto godina izgubljeno je bar hiljadu života. Svake godine u prosjeku na ovom području, kojem je ime dao Vinsent Gadis u članku iz 1964. godine, nestane četiri letjelice i dvadesetak brodova.

2. Mnogi vjeruju da misteriozne nestanke letjelica i brodova uzrokuju podvodni vrtlozi koji se formiraju usljed miješanja tople i hladne morske struje na ovom području.


3. Prva osoba koja je pisala o Bermudskom trouglu bio je Kristofor Kolumbo. U svom dnevniku je 8. oktobra 1492. godine napisao da je na tom području brodski kompas prestao da radi, a tri dana kasnije primijetio je i vatrenu kuglu na nebu.

4. Bermudski trougao pokriva površinu od 1.140 kvadratnih kilometara na sjevernom delu Atlantskog okeana između Bermuda, Floride i Portorika. Ipak, njegove granice nisu fiksne, pa se neobični događaji dešavaju i van tih okvira.

5. Unutar Bermudskog trougla, na ostrvu Andros, američka vlada je postavila Atlantski centar za testiranje i procjenu podvodnog područja (Atlantic Undersea Test and Evaluation Center), gdje američka mornarica testira svoje podmornice, sonare i oružje. Mnogi teoretičari zavjere vjeruju da je riječ o nautičkom pandanu Područja 51.

6. U Bermudskom trouglu ljudi su doživjeli takozvanu 'elektronsku maglu'. Pilot Brus Gernon tvrdi da je izgubio 28 minuta dok je putovao kroz ovo područje. Avion je nestao s radara, a pojavio se u Majamiju otprilike pola sata kasnije.

7. Jedan od najpoznatijih nestanaka letjelica u istoriji Bermudskog trougla dogodio se 1945. godine. Pet torpednih bombardera Avendžera američke vojske s 14 članova posade poletelo je iz Fort Loderdejla u Floridi do ostrvca Bimini. Devedeset minuta nakon poletanja, operateri su dobili signal da kompas u letjelicama ne radi. Nakon toga je izgubljena sva komunikacija. Letjelice nikad nisu pronađene, kao ni tri aviona koja su krenula u misiju spasavanja.

8. Poznato je da kompasi pokazuju magnetni, a ne pravi geografski sever Zemlje. Ali, Bermudski trougao jedno je od rijetkih mijesta gdje je situacija obrnuta, što stvara pometnju za mnoge brodove i letjelice unutar ovog područja.

9. Jedna od najvećih tragedija na ovom prostoru dogodila se u martu 1918, kada je nestao teretni brod USS Cyclops dug 165 metara, na kojem se nalazilo 306 članova posade i 10.000 tona mangana. Brod je potonuo negde između Barbadosa i zaliva Česepik, a olupina nikad nije pronađena. Ista sudbina zadesila je dva sestrinska broda 1941. godine koja su plovila sličnom rutom.

10. Bermudski trougao nije jedinstven po nerazjašnjenim nestancima brodova i letjelica. U Tihom okeanu, uz obalu Japana, nalazi se Zmajev trougao (poznatiji još i kao Đavolje more), u kojem je u periodu od dvije godine u pedesetim godinama prošlog vijeka nestalo oko 700 moreplovaca, usljed čega je područje proglašeno ratnom zonom.

nezavisne.com

Related items

10 zanimljivosti o Bermudskom trouglu
Riješena misterija Uskršnjih ostrva? apr 13, 2017 - 734 Views
10 zanimljivosti o Bermudskom trouglu
10 zanimljivosti o bebama apr 13, 2017 - 734 Views

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top