zeljko sep 03, 2017 - 249 Views

Bračni par iz Banje Luke razvio aplikaciju koja upozorava na terorističke napade

račni par iz Banjaluke Dražen i Ivana Žigić i njihov kolega Stefan Šerbedžija iz Beograda tvorci su aplikacije za pametne telefone pod nazivom “Ping”.

 

Aplikacija “Ping” koja korisnike upozorava na terorističke napade, prirodne nepogode i druge opasnosti u njihovoj blizini.

Aplikacija je prije petnaestak dana puštena u upotrebu i već ju je preuzelo 20.000 ljudi iz čitavog svijeta, koji uveliko razmjenjuju informacije o mogućim opasnostima u svojoj okolini.

“Moja supruga i ja smo planirali putovanje u Pariz kada se dogodio napad 2015. godine. Počeo sam da razmišljam o tome šta bih mogao učiniti kao otac i muž da zaštitim svoju porodicu u takvim situacijama. Prvo smo istraživali aplikacije da vidimo da li postoji nešto što je na raspolaganju, ali nismo našli ono za šta smo se nadali, tako da smo napravili svoju! kaže izvršni direktor kompanije “Ping” Dražen Žigić.

U suštini, Ping unapređuje koncept povezanog društva i društvenih medija sa mapom okoline u stvarnom vremenu. Informacije se objavljuju preko korisničkih poruka pod imenom “pingovi” koji koriste tekst kao i ugrađene slike ili video snimke kako bi upozorili druge ljude ili jednostavno emitovali zabavne poruke svojim prijateljima.

– Ovo je sa­mo po­če­tak. Na­ši pla­no­vi su mno­go ve­ći. Tre­nu­tno je ura­đe­na sa­mo android ver­zi­ja, a uz po­moć po­ten­ci­jal­nih in­ves­ti­to­ra ona će bi­ti još bolja uz mno­go vi­še sa­drža­ja i mo­gu­ćnos­ti. Na­mje­ra nam je da sof­tver pri­la­go­di­mo i pa­me­tnim auto­mo­bi­li­ma i sa­to­vi­ma – re­kao je Ži­gić.

Dražen i Ivana su završili Elektrotehnički fakultet u Banjaluci, a kao i Stefan žive u švicarskom gradu Cirihu, gdje su i razvili svoju ideju i sproveli je u djelo.

 

IZVOR: Fokus.ba

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • + 381 69 625 167 (Novi Sad, Srbija)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top