Dario maj 30, 2019 - 488 Views

Situacije u kojima se ne isplati popravljati kvar na automobilu Featured

Tržište polovnih automobila na našim prostorima nikada nije bilo aktivnije, a razloge treba tražiti u krizi zbog koje novi automobili predstavljaju luksuz za većinu vozača. Međutim, polovni automobili za sobom povlače i češće kvarove, pa se problem pretvara u začarani krug popravki zbog kojih se novo vozilo nekada ipak više isplati.

U nastavku navodimo slučajeve kada bi ipak trebalo odustati od popravke automobila, a krivce za ove kvarove treba tražiti prvenstveno u neredovnom održavanju vozila, načinu vožnje koje je naštetio automobilu i u stavu nekih vozača da ulje baš i ne mora da se mijenja. Naravno, posoje i situacije u kojima je štetu teško izbjeći, pa i rupe na putu mogu da naprave ozbiljan problem na automobilu.

#1 Iskrivljen ram vozila

Otkup korišćenih vozila nekada podrazumijeva i automobile sa iskrivljenim ramom. Iskrivljen ram vozila je gotovo neizbježan kada vozilo pretrpi jak udarac od strane drugog vozila, ili naleti na neku snažniju prepreku. Okvir se, naravno, može vratiti u prvobitni oblik, ali to ne mijenja činjenicu da je i dalje oslabljen od pritiska koji je pretrpio tokom nesreće, pa ćete sasvim sigurno imati problema sa njim i u budućnosti. Radije izbjegavajte polovna vozila sa oštećenjem rama.

#2 Rđa na automobilu

Stariji automobili vrlo brzo rđaju, a posebno u hladnijim oblastima gdje padne više snijega tokom godine. Korozija limarije brzo izjeda bunar točkova i oplatu, a rezervoar za gorivo i izduvni sistem završavaju sa mnogo prašine sa puta i prljavštine ispod. Dijelovi automobila koji su na meti rđe su veoma teški i skupi za popravku, pa ukoliko su sajtna ili ram vašeg vozila na meti rđe, možda je vrijeme da penzionišete vaš automobil.

#3 Havarisano vozilo

Havarisano vozilo znači i kraj njegove funkcionalnosti, pa ovde nema mnogo mjesta za razmišljanje o prodaji po cijeni polovnih automobila. Ukoliko je automobil havarisan, to najčešće znači da su njegovi vitalni dijelovi unšteni i da postoje mehanička oštećena kojima nema spasa. Ovakvo vozilo je mnogo isplativije prodati po cijenama havarisanih automobila i otkupa na kilo, jer je njegova upotrebljivost krajnje upitna.

#4 Procesor automobila

Kontrolni modul je, jednostavnije rečeno, ugrađeni kompjuter koji se sastoji od kontrolne prenosne jedinice i kontrolne jedinice motora. Ovo je mozak automobila od koga zavisi sve što se oslanja na kontrolu mikroprocesora, pa ukoliko on otkaže, dolazi do ozbiljnih problema sa motorom i drugim vitalnim “organima” automobila.

#5 Klipnjača motora

Klipnjača motora povezuje klip i radilicu. Razdvaja ih ležaj koji je neophodan kako bi motor funkcionisao. Između njih postoji praznina koja je ispunjena uljem, a ukoliko ona postane prevelika zbog nedostatka ulja, metalni delovi će se upustiti u stiskavac, što je loša stvar za motor.

Ovo se najčešće dešava usled nedostatka ili nepravilnog protoka ulja u motoru.

Glavni simptom koji ukazuje na ovaj problem je kuckanje iz donjeg dijela motora koji se povećava sa povećanjem obrtaja, a to je ujedno i znak da je došlo vrijeme za rekonstrukciju ili zamenu motora.

#6 Kvar na elektronici

Iako noviji automobili nisu toliko skloni problemima sa elektronikom, opasnost po pitanju žica je uvijek moguća. Ustanoviti u čemu je konkretno problem sa elektronikom je veliki i skup korak, ali najveći problem se javlja kada glodari okupiraju ležište motora. Miševi imaju tendenciju da grickaju električne žice, što se može bolno odraziti na vozačev novčanik kada dođe do popravke.

Ovo su samo neki od slučajeva kada je vrijeme da kažete ne automobilu, koji više nije funkcionalan i pogodan za duže vožnje. Novi automobil je uvijek isplativije rješenje od starog na koji ne možete da se oslonite, pa čak i pri kupovini polovnog automobila ne birajte po svaku cijenu vozilo koje ima neki od navedenih problema.

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top