Dario maj 30, 2019 - 85 Views

Kada je pravo vrijeme da vaše dijete krene da koristi mobilni telefon Featured

Mobilni telefon je danas bez sumnje broj jedan na spisku želja svakog djeteta bez obzira na njegov uzrast. Pritisak okoline i samih vršnjaka zaista veoma utiče na djecu u razvoju i njihove želje da posjeduju spravicu bez koje je u današnje vrijeme gotovo nezamislivo živjeti.

Svjedoci smo toga da djeca već u prvim razredima osnovne škole dobijaju svoj mobilni telefon. Da li je to luksuz i tek puka moda ili prava potreba - pitanje je koje muči sve roditelje i na koje tačan odgovor mogu da daju samo oni sami, kao porodica.

Kako su djeca često nespretna i nemarna prema mobilnim telefonima, jer nisu svjesni njegove prave vrijednosti, ako se odlučite da svoje dijete obradujete ovom spravicom, silikonske maske će zaštiti telefon, pa su vrlo neophodan dodatak svakom telefonu za mališane, jer će u mnogim situacijama uštedjeti nepotreban trošak.

Ono što je sigurno je činjenica da veliki procenat djece u svijetu danas koristi mobilne telefone, a u nastavku teksta saznajte kada je pravo vrijeme da vaše dijete krene da koristi mobilni telefon i kako da sami, kao roditelj, dođete do tog odgovora.

Mobilni telefon - velika odgovornost i obaveza

Kako tačan odgovor na pitanje kada je pravo vrijeme da djetetu kupite mobilni telefon ne postoji, možda će u samoj ovoj nedoumici pomoći odgovor na pitanje da li je dijete zaista spremno da prihvati tu vrstu obaveze i odgovornosti pre svega.

Mobilni telefoni su toliko postali normalni u svakodnevnom životu, da djeca vrlo često nemaju percepciju o tome da nije riječ samo o modernom gedžetu i spravici za igrice, već da postoje određeni mjesečni troškovi koje svaki telefon nosi sa sobom.

Takođe, drugo pitanje koje svaki roditelj treba da postavi sebi prilikom odluke da li da svom djetetu obezbedi mobilni telefon je da li je dijete spremno da vodi računa o uređaju. Kako nisu svjesna obaveze koje mobilni telefon donosi sa sobom, neretko se dešava da djeca zaboravljaju telefone u školi, što mnogo govori o njihovoj zrelosti za posjedovanje telefona.

Ono što je, nažalost, veoma česta pojava je činjenica da se mobilni telefoni kradu uprkos poboljšanim sistemima za pronalazak svakog uređaja. Ovakve radnje se nerijetko dešavaju upravo maloj djeci, nemoćnoj da se odbrane i rasijanoj da shvate da su telefon ostavili na stolu u školi za vrijeme velikog odmora ili u svlačionici tokom časa fizičkog.

S obzirom na to da su roditelji robovi modernog doba, ali i najbolje poznaju svoje dijete, procena o tome da li je dijete zaista spremno na mobilni telefon je isključivo na njima samima, kao i njihovim mogućnostima da mu isti obezbjede i održavaju račun svakog mjeseca.

Veća bezbjednost uz mobilni telefon

Ono što je sigurno je činjenica da mobilni telefon pruža veći osjećaj sigurnosti, samim roditeljima. Naime, iako se roditelji često protive kupovini mobilnog maloj djeci koja su tek krenula u školu, ono što ne mogu da poreknu je osjećaj olakšanja kada svom djetetu obezbjede mobilni ili danas veoma popularan pametni sat koji funkcioniše veoma slično mobilnom telefonu.

Mobilni telefon od početka do danas se veoma mijenjao, ali njegova glavna odlika je pružanje mogućnosti da se u svakom trenutku sazna gdje je osoba koja vam je potrebna. Mogućnost koju roditelji imaju kada obezbjede djetetu telefon, da se čuju sa njim u svakom momentu kada su zabrinuti zasigurno navodi svakog roditelja da svom djetetu kupi mobilni čim krene u školi, bez obzira da li je spremno na to ili ne.

Ali, uprkos tome, treba biti svjestan da djeca često zaboravljaju da odgovore na poruku, ne čuju telefon ili prosto ne žele da se jave roditeljima i da pričaju sa njima o tome kako je bilo u školi, kako su, gdje se nalaze i kad će doći kući, dok se nalaze u društvu, jer ih je sramota.

Iz tih razloga se vraćamo pitanju na koje odgovor mogu da daju samo roditelji koji poznaju svoje dijete, njegovu zrelost i navike - da li je dijete spremno da prihvati obavezu posjedovanja telefona ili je pak bolja opcija odlaziti po njega u školu i voditi ga na sve dodatne aktivnosti.

Da li je period osamostaljivanja pravi trenutak za prvi mobilni telefon?

Roditelji u velikom broju slučajeva svojoj djeci ispunjavaju sve želje, ako su u situaciji. Pa čak i kad nisu, nađu način, smatrajući da je to formula za savršeno roditeljstvo. Međutim u nekim situacijama, kao kada je kupovina prvog mobilnog telefona, ipak treba biti obazriviji.

Možda je najlakše odlučiti se i reći da je idealno vrijeme za prvi mobilni telefon period kada se dijete osamostaljuje. Tu se prije svega misli na period kada ono polazi u školu, što uključuje školske izlete, ekskurzije i rekreativne nastave, jer će se roditelji osjećati sigurnije kada se dijete koje je udaljeno kilometrima, ipak nalazi na samo nekoliko klikova od njih.

Mobilni telefon je nesumnjivo danas velika potreba, ali ako djetetu date smart telefon, moraju se jasno postaviti pravila kojih se ono mora pridržavati, kao što je tačno određeno vrijeme koliko smije da provede ispred ekrana pametnog telefona na primer.

Konkretan odgovor na pitanje kada je pravo vrijeme da vaše dijete krene da koristi mobilni niko nema, ali ono što niko ne može da ospori je činjenica da su svi ljudi imali lijepa detinjstva i onda kada mobilni telefoni nisu postojali.

Postoji mnogo razloga zašto mobilni uređaj treba da bude zabranjen djeci mlađoj od 12 godina. Savjetuje se da djecu poštedite ekrana i mobilnih telefona što je moguće duže, jer jednom kada ih dobiju i počnu da ih redovno koriste, isto će raditi vjerovatno do kraja života.

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • + 381 69 625 167 (Novi Sad, Srbija)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top