Aleksandra feb 07, 2021 - 318 Views

Prva transplantacija lica i ruku na svijetu: "Mogu se opet smijati" Featured

Prošlo je više od dvije godine otkako se Joe Dimeo zadnji put mogao nasmijati.

 

Dimeo je u julu 2018, kao 20-godišnjak, zaspao za volanom, izgubio kontrolu nad vozilom i udario u rub puta nakon čega se auto zapalio.

Spasio ga je prolaznik, koji ga je hrabro izvukao iz vozila prije nego što je ono eksplodiralo. Dimeo je zadobio opekline trećeg stepena na gotovo 80% tijela. Ostao je bez kapaka, ušiju i većine prstiju. Takođe je imao velike ožiljke na licu i vratu koji su mu djelimično prekrivali oči i zbog kojih se otežano kretao, piše CNN.

Operacija je trajala 23 sata

Ove srijede su ljekari bolnice NYU Langone saopštili kako su, nakon 23 mučna sata operacije, uspjeli Dimeou transplantirati kožu lica i ruke. Operacija je obavljena u avgustu prošle godine, ali ljekari su čekali neko vrijeme da je proglase uspješnom jer je trebalo vidjeti hoće li doći do odbijanja transplantanata.

"Do sada je uspješno izvedeno preko stotinu transplantacija ruku i skoro 50 transplantacija lica. Dakle, nije bilo razloga zašto ne bismo mogli uspješno obaviti oba procesa", rekao je u srijedu ljekar Eduardo Rodriguez, voditelj tima koji je izveo transplantaciju.

Do sada su na svijetu bila dva puta pokušaja transplantacije lica i ruku, ali obje operacije su bile neuspješne.

"Morali smo izbjeći infekciju, trebalo je sve izvesti što je brže moguće. Morali smo pažljivo birati donora i primijeniti najsuvremeniju tehnologiju kako bismo osigurali uspjeh. Upravo to smo i učinili. Joe je zdrav, mlad, jak, voli vježbati, zdravo jede i snažno je želio da ova operacija uspije", kazao je Rodriguez.

Uzeli tkivo od umirućeg donora

U operaciji je učestvovalo 80 ljudi iz šest hirurških timova. Izvodila se u dvije operacijske sale. U jednoj su ljekari uklonili tkivo lica i ruku s umirućeg donora i zamijenili ga s 3D protezom.

"Uvijek počinjemo operaciju minutom ćutnje kako bismo odali počast porodici donora. Treba imati na umu da se neko mora odreći svog života kako bi drugi mogli nastaviti živjeti", napomenuo je Rodriguez.

Nakon toga su u drugoj sali ljekaru Dimeou pričvrstili novo lice i ruke. Zatim je bio na odjelu intenzivne njege četrdeset i pet dana te dva mjeseca na stacionarnoj rehabilitaciji.

Mladić je uskoro naučio otvoriti nove kapke, micati novim rukama i ponovno se smiješiti.

(Index.hr)

Tagged under

Related items

Prva transplantacija lica i ruku na svijetu: "Mogu se opet smijati"
Agresivna igra mačke feb 07, 2021 - 318 Views
Prva transplantacija lica i ruku na svijetu: "Mogu se opet smijati"
Otkrivamo najveće muške nesigurnosti feb 07, 2021 - 318 Views

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top