Marketing feb 18, 2021 - 214 Views

Kako smanjiti potrošnju goriva Featured

1. Konstantan tempo

Kada vozite automobil, pokušajte što je više moguće da održavate konstantan tempo vožnje, naravno onoliko koliko vam uslovi na putu to dopuštaju. Ne ubrzavajte i ne kočite bespotrebno jer tako više forsirate motor i on troši više goriva.

2. Redovno održavajte vozilo

Vozilo kod koga su redovno menjani ulje, filter ulja, filter vazduha, svećice i ostalo, trošiće manje goriva. Takođe, vodite računa da je akumulator ispravan i da radi na odgovarajućem naponu.

3. Napumpajte gume do propisanog pritiska

Pneumatici uveliko utiču na potrošnju pa se preporučuje redovna kontrola pritiska u gumama jer slabije napumpana guma povećava potrošnju.4. Smanjite opterećenje

Iz vozila izvadite sve stvari koje vam nisu potrebne kako biste smanjili opterećenje i potrošnju goriva. Možda vam se čini da neke sitnije stvari ne mogu ozbiljnije uticati na opterećenje, ali dosta takvih stvari u zbiru mogu.

5. Vozite na nižim obrtajima

Kako savetuju stručnjaci iz automobilske industrije, preporučuje se vožnja na nižim obrtajima i rano prebacivanje u višu brzinu. Međutim, nije dobro ni prerano menjati brzine jer se tako takođe povećava potrošnja. Važno je znati na kom broju obrtaja motor postiže maksimalan obrtni momenat jer tada je najveća iskorišćenost motora. Naravno, ovaj podatak se razlikuje od automobila do automobila.

6. Držite prozore zatvorenim (kad god je to moguće)

Kada su prozori automobila otvoreni, smanjena je aerodinamika vozila zbog većeg otpora vazduha pa motor troši više goriva.

7. Isključite motor

Ako znate da ćete negde duže biti zaustavljeni i čekati, isključite motor – ukoliko ga ostavite da radi, a provedete, recimo, 5-10 minuta čekajući, bespotrebno trošite gorivo.

8. Isključite klimu (kada vam nije neophodna)

Klima-uređaj, grejači stakala i ostali uređaji povećavaju potrošnju. Isključite ih ukoliko baš nisu neophodni. Tokom najžešćih vrućina teško je voziti bez klime, ali ako nije baš tako vruće, isključite je.

9. Izbegavajte kratke relacije

Na kratkim relacijama motor ne stiže da se dobro zagreje pa troši više goriva.

Pokušavajte da izbegavate kratke deonice do nekoliko kilometara – ukoliko baš nije neophodno da koristite automobil, prošetajte ili sedite na bicikl.

10. Na auto-putu pronađite "žrtvu"

Na auto-putu pokušajte da vozite iza nekog automobila koji se kreće tempom koji vam odgovara jer vozilo ispred vas smanjuje otpor vazduha vašem automobilu, pa će on manje trošiti. Najbolje je "prikačiti se" nekom većem vozilu, kamionu ili kombiju, jer veća vozila stvaraju veću "zavetrinu". Ne zaboravite pritom da držite dovoljno rastojanje.  (stil.kurir)

Tagged under

Related items

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top