Aleksandra feb 18, 2021 - 197 Views

Koliko "konja" motor izgubi za 20 godina vožnje? Featured

Sasvim je logično da motor automobila sa godinama gubi snagu. Na to utiče mnogo faktora, od načina vožnje i pređene kilometraže, uslova u kojima je autombil vožen, zamora materijala, pa do (ne)redovnog (ne)održavanja.

 

Kada se sve to uzme u obzir, pitanje koliko "konja" motor može da izgubi poslije dužeg perioda eksploatacije se samo po sebi nameće.

Ovom interesantnom temom bavio se YouTube kanal Car Throttle, koji je to odlučio da provjeri na primeru kultnog "uličnog trkača" iz devedesetih. Preko 20 godina star BMW-a M3 (model E36) podvrgnut je testu kako bi se uporedila njegova nekadašnja deklarisana snaga, u trenutku kada je sišao sa proizvodnih traka minhenske fabrike, i dvije decenije kasnije.

Testirana "trojka" je veoma dobro očuvana i redovno održavana. Test je izveden mjerenjem "na valjcima", poslije čega je auto izvezen na ulicu kako bi se mjerenja provjerila u praksi.

Mjeranja su pokazala da je njegov motor od 3,2 litra, koji je kao nov na točkove isporučivao 316 "konja", i pored toga što je dobro održavan, "kalirao" za više od 10 odsto, pa je njegova snaga u trenutku mjerenja iznosila "samo" 279KS.

Test vožnja, koja je usljedila nakon mjerenja, pokazala je da automobil takođe ima i nešto slabije ubrzanje nego kada je bio "u cvijetu mladosti" kada je iz mjesta do "stotke" ubrzavao za 5,5 sekundi. Za to mu je 20-ak godina kasnije bilo potrebno 5,96 sekundi.

Gubitak snage može imati više uzroka, među kojima su paljenje, dovod vazduha i goriva u motor, kompresija, sagorijevanje, pa nam ovaj primjer pokazuje da godine čine svoje i da motori nisu imuni na gubitak snage i pored redovno i temeljnog održavanja.

izvor: Nezavisne novine

Tagged under

Related items

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top