Dijana jan 31, 2017 - 354 Views

Kako bez pretraga možete otkriti nedostatak željeza u krvi? Featured

Željezo je jako važan mineral za zdravlje našeg organizma. Oko 10 posto žena, posebno one koje žive ubrzanim ritmom ili puno vježbaju, pate od nedostatka željeza.

Uvijek pratite signale koje vam tijelo šalje. Ako želite da saznate nedostaje li vašem organizmu željeza, pročitajte koji su najčešći simptomi.

Neprestani umor
Naša tijela koriste željezo kako bi proizvodila hemoglobin koji se nalazi u crvenim krvnim zrncima, a ona su zaslužna za prenos kiseonika. Manjak kisieonika u krvi dovodi do osjećaja neprestanog umora.

Loša koncentracija
Ako primijetite da vam je koncentracija loša i teško vam je da obavljate sve svakodnevne obveze koje ste ranije mogli, moguće je da je problem u smanjenoj količini željeza.

Ravnodušnost
Jedan od mogućih simptoma nedostatka željeza može biti i bezvoljnost i potištenost. Ako primijetite promjene raspoloženja i emocija, i nemaš volje za inače najdraže stvari, obavezno provjerite krvnu sliku.

Zadihanost
Ako se brzo i naglo zadišete tokom obavljanja svakodnevnih poslova kao što su hodanje, kućnanski poslovi ili vježbanje, moguće je da vašem organizmu nedostaje željeza. Ovaj važan mineral je zaslužan za stvaranje kiseonika koji je potreban našem organizmu, a ako ga nema dovoljno, nastaju zdravstveni problemi.

Bljedilo kože
Blijeda koža može da bude pokazatelj smanjene količine željeza. Bljedilo kože uzrokovano je slabom cirkulacijom krvi i smanjenim brojem crvenih krvnih zrnaca.

Smanjena energija i kondicija
Manjak željeza smanjuje fizičku sposobnost i izdržljivost organizma. Ako redovno vježbaš, sigurno ćeš primijetiti da ti fizička aktivnost postaje prenaporna.

Bolovi u mišićima
Ako nakon dužeg hodanja ili treninga osjećate snažne bolove u mišićima, a niste radili ništa što inače ne radite, možda vam tijelo poručuje da mu nedostaje željeza. Takvo stanje usporava oporavak mišića.

Lomljivi nokti
Kada vam nokti nisu čvrsti kao što su nekad bili, lako se lome i udubljeni su, pravo je vrijeme da napravite pretrage krvi jer je moguće da vam nedostaje željeza.

Česte bolesti
Ako ste cijelu zimu proveli prehlađeni i s raznim upalama, a posebno ako često patite od bolesti disajnih puteva, razlog za to može biti nizak nivo željeza u organizmu.

Boja urina
Ako tijekom mokrenja primijetite da se boja urina značajno promijenila, odmah dogovorite termin kod ljekara. Kada organizmu nedostaje željeza, urin postaje ružičast ili čak crven.

ljepotaizdravlje.ba

Related items

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • + 381 69 625 167 (Novi Sad, Srbija)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top