Marketing jul 06, 2018 - 329 Views

"Noćne ptice" sklonije depresiji Featured

Ako je vjerovati naučnicima, između kasnog odlaska na spavanje i depresije postoji velika povezanost.

 

Naučnici su sproveli zanimljivo istraživanje o depresiji, u kome je učestvovalo 32.000 medicinskih sestara prosječne starosti 55 godina.

Na početku istraživanja nijedna od njih nije imala dijagnozu depresije, a potom su se podijelile u tri grupe – 37 odsto je ranoranilac, 10 odsto noćni tip, a 53 odsto između jutarnjeg i noćnog ekstrema.

Tim naučnika je pratio njihove životne navike tokom četiri godine, a ispostavilo se da veću vjerovatnoću da obole od depresije imaju žene koje su pripadale grupi “noćnih ptica”.

Naime, istraživanje se odnosi na žene koje su noćni tipovi, ali treba naglasiti da ne znači da to ne znači da će sve "noćne ptice" obavezno razviti depresiju.

Onima koji vole ujutru duže da spavaju stručnjaci savjetuju da što više vremena provode napolju, kako bi dobili odgovarajuću dozu dnevnog svjetla, kao i da vežbaju jer se tako luči endorfin koji pomaže u borbi protiv lošeg raspoloženja.

Žene koje rano ustaju imaju manje šanse da razviju depresiju, poručuje obimna studija objavljena u “Magazinu psihijatrijskog istraživanja”.

(Novosti.rs)

Tagged under

Related items

"Noćne ptice" sklonije depresiji
Zanimljive činjenice o muzici jul 06, 2018 - 329 Views
"Noćne ptice" sklonije depresiji
Hrana koja nas čini depresivnim jul 06, 2018 - 329 Views

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top