Super User nov 26, 2016 - 407 Views

Tri jednostavna načina da ojačate imunitet i izbjegnete prehladu Featured

Kako da izbjegnete prehlade ove jeseni i zime koje donosi hladno vrijeme? Naravno, sve zavisi od vašeg imuniteta, koji u ovom periodu “padne ispod normale”!

Predstavljamo vam tri jednostavna savjeta koji će vam pomoći u jačanju imuniteta i pomoći da izbjegnete prehlade i gripu.

Važnost probiotika
Ako ste mislili da bakterije iz stomaka, kao i čitav dogestivni sistem nemaju nikakvu povezanost sa imunitetom, onda ste se prevarili. Čak 70% imunološkog sistema se nalazi u njemu, pa je zato potrebno s vremena na vrijeme osloniti se na probiotike koji sadrže zdrave bakterije. Te bakterije uklanjanju upale, infekcije, pa samim tim smanjuju rizik od prehlada i gripe. Možete ih unositi putem hrane – kefira i jogurta ili lijekovima i dodacima koji se dodaju u vašu svakodnevnu ishranu.

prehlada1-490x315San, svakodnevna aktivnost i provjetravanje prostorija
Kao što i sami znate, briga o tijelu je jedna od bitnijih stavki kada je u pitanju zdravlje. Vježbanjem se jačaju mišići, ali i imunitet, dok se za san zna da je veoma bitan za cjelokupno zdravlje. Potrudite se da odspavate sedam sati i slobodno odrijemajte oko pola sata preko dana kako biste povratili potrebnu snagu. Takođe je bitno da redovno provjetravate prostorije, kako bi se ustajao vazduh sa bakterijama i prašinom zamijenio novim i čistijim. Uz to je potrebno i da redovno čistite dom, ako želite da održite imunitet na zavidnom nivou.

Pravilna ishrana
Za jačanje imuniteta je bitna i ishrana. Hrana bogata antioksidansima je najpoželjnija – voće, svježe povrće i koštunjavi plodovi koji su savršeni kao dodaci ishrani ili užina. Supe i tople čorbe su uvijek dobrodošle, dok treba izbjegavati prerađene proizvode. Kada se hranite pravilno, imunitet će vam biti visok tokom cijele godine, pa nećete morati da se brinete i kad dođe hladna zima. Unosite dosta vitamina C, kako kroz hranu, tako i kroz suplemente u vidu tableta i kapsula. Takođe je dobar i cink koji poboljšava imunitet i štiti tijelo od virusa.

ljepotaizdravlje.ba

Related items

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • + 381 69 625 167 (Novi Sad, Srbija)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top