Marketing okt 09, 2018 - 205 Views

Sačuvajte bebu od prehlade Featured

Kada se vaše dijete počne igrati s drugom djecom, možete očekivati da se već u tom periodu njegovog života počnu javljati i prehlade.

Dok odrasli mogu očekivati da se prehlade tri-četiri puta godišnje, vaši mališani mogu dobiti prehladu i do deset puta zbog njihovog još uvijek nedovoljno formiranog imunološkog sistema.

Simptomi
Simptomi prehlade kod djece isti su kao i kod odraslih osoba, a to su uglavnom začepljen nosić ili pojačano curenje sekreta iz nosa, kihanje, suzne oči i nerijetko blaga groznica. Kašalj često prati prehladu, jer se stvara dosta sluzi koja iritira grlo.

Prvih nekoliko dana prehlade najgore je prebroditi, a nakon toga se vaše dijete postepeno oporavlja. Kako su prehlade prouzrokovane virusima, one ne reagiraju na antibiotike. Virus prehlade je veoma zarazan, zato ohrabrujte svoje dijete da kiše kako bi izbacilo što veći broj zaraznih klica iz organizma.

Za vrijeme prehlade beba će biti umornija nego uobičajeno i potrebno je dodatno vrijeme kako bi se odmorila. Održavanje tople i blago vlažne atmosfere u sobi u kojoj dijete odmara pomoći će mu da lakše diše ako ima blokiran nosić. Pokušajte postaviti posudu s vodom pored radijatora kako biste mogli navlažiti vazduh.

Topli napici
Još jedan jednostavan tretman prehlade jeste primjena nekoliko kapljica blago slane vode u nosić bebe, što takođe može pomoći pri čišćenju blokiranih nosnica. Ako imate nešto starije dijete, možete mu pomoći da očisti svoju nosnu šupljinu pokazujući mu kako da začepi jednu nosnicu u isto vrijeme dok uklanja sadržaj iz druge.

Vaše dijete možda nije gladno, ali je važno da pije dosta tečnosti. Topli napici, voda, mlijeko ili dobro razblažen voćni sok mogu biti odlični za prehladu.

Ako vaše dijete ima groznicu, dajte mu manje doze paracetamola ili ibuprofena. Dajte mu isključivo jednu vrstu lijekova i uvijek pratite uputstva na pakovanju u vezi s pravilnom dozom i učestalošću nuspojava. Nije preporučljivo da se djeci mlađoj od šest godina daju lijekovi za prehladu bez prekida zbog čestog javljanja neželjenih dejstava.

Posjetite ljekara ako su simptomi postali izraženi i ako nije došlo do poboljšanja nakon nekoliko dana. Ako se kod vaše bebe razvije ozbiljna bol u ušima, veoma bolna upala grla ili ako se jave problemi s disanjem, morate potražiti hitnu medicinsku pomoć.

Izvor:Nezavisne

Tagged under

Izdvajamo

Popularni članci

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • + 381 69 625 167 (Novi Sad, Srbija)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top