Dario apr 18, 2020 - 73 Views

Birajte trening prema obliku tijela Featured

Lični trener mnogih svjetskih zvijezda Met Roberts kaže da se žensko tijelo dijeli na četiri oblika – jabuka, kruška, pješčani sat i oblik cjevčice. Donosimo vam najbolje treninge za njih.

 

Da biste oblikovali svoje tijelo, neophodno je prvo da odredite koji oblik imate, te da prema njemu odredite način vježbanja. No, bez obzira na oblik vašeg tijela, preporučuje se da mjesec dana ne konzumirate alkohol, te da smanjite unos mliječnih proizvoda (osim kao dodatak čaju ili kafi) i šećera.

Roberts predlaže da vizuelizujete kako želite da vam tijelo izgleda.

"Nikad nećete izgledati kao Kejt Mos ako imate oblik pješčanog sata. Pronađite novi uzor i tek tada ćete izgledati onako kako ste zamislili", kaže on.

Kruška

Većina mase je na kukovima i na butinama.

Ko: Bijonse i Rijana

Šta da radite: Intervalne treninge visokog intenziteta jer ćete njima potaknuti metabolizam da brže sagorjevate masti. Vježbama za gornji dio tijela definisaćete ruke i ramena.

Šta ne treba da radite: Vježbe za jačanje donjeg dijela tijela jer ćete tako samo ojačati butine i zadnjicu. Donji dio tijela možete da držite u formi iskoracima i čučnjevima.

Roberts savjetuje: Idite u šetnju i pronađite uzbrdicu, trčite do vrha i polako se spustite dole. Ponovite nekoliko puta. Ili pronađite mjesto gdje ćete minut trčati najbrže što možete, a onda dva minuta sporo hodati. Tako ćete se dobro izmoriti i sagorjeti puno masnih naslaga.

Jabuka

Najveća prednost su noge. Žene koje imaju tijelo u obliku jabuke imaju malu zadnjicu, a više masnoća na rukama i trupu.

Ko: Melani Grifit, Ketrin Zita Džons i Dru Barimor

Šta da radite: Intervalne treninge i duge kardio treninge da biste postigli ravnotežu sagorijevanja masnoće i tonusa. Fokusirajte se na trbušne mišiće i oblikovanje donjeg dijela tijela uz pomoć tegova.

Šta ne treba da radite: Izbjegavajte intenzivne vježbe za gornji dio tijela jer ćete ojačati dijelove koji su vam ionako dominantni.

Roberts savjetuje: Ovakve žene imaju odlične noge i malu zadnjicu. Možete mnogo da radite na nogama jer one nikada neće biti previše jake, i na smanjivanju struka, zato radite vježbe za trup.

Pješčani sat

Razvijenije grudi i zadnjica, a uzak struk

Ko: Kejt Vinslet i Nigela Loson

Šta treba da radite: Trčite, vozite bicikl i radite duge kardio vježbe. Radite trening kojim se oblikuje cijelo tijelo, kao što je kružni trening.

Šta ne treba da radite: Nemojte da pokušavate da se riješite oblina, radite na tome da ih oblikujete. Pazite na ishranu jer su ove žene sklone debljanju.

Roberts savjetuje: Radite na tome da struk ostane uzak, sa vježbama za torzo i dugim kardio vježbama. Opasnost kod ovog oblika tijela je da se težina rasporedi svuda ako dobijete na kilaži.

Oblik cjevčice

Male grudi i pozadina sa slabo definisanim strukom

Ko: Jara Delevinj i Kira Najtli

Šta treba da radite: Povećajte unos kalorija da biste izgradili mišiće i radite na oblinama. Podijeljeni treninzi su najbolji za ovaj oblik, jer ćete svaki put raditi na drugom dijelu tijela.

Šta ne treba da radite: Smanjite kardio vježbe. Umjesto toga radite vježbe snage da biste oblikovali tijelo.

Roberts savjetuje: Žene obično teže ovom obliku tijela, dok one koje ga imaju nisu najsrećnije, jer nemaju obline. Da biste dobili obline, morate da dodate mišićnu masu.

(lepotaizdravlje.rs)

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • + 381 69 625 167 (Novi Sad, Srbija)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top