Marketing feb 22, 2021 - 7 Views

Zdravlje: Činjenice i zablude o migreni Featured

Glavobolja je nekada prateći simptom druge bolesti, a često je i bolest za sebe. Doktorka Mahović Lakušić upozorava na opasnost uzimanja lekova na svoju ruku i ističe još neke zablude koje se vezuju za migrenu.

"Oboleli znaju samoinicijativno uzimati različite bezreceptne lekove protiv bola dostupne u apotekama. To u nekim slučajevima može biti opasno i štetno".

Boli samo pola glave

U 60 posto bolesnika boli polovina glave, a u ostalih bol se javlja obostrano. Boli li jedna polovina, to se tokom napada može proširiti na drugu stranu, tj. celu glavu.

Migrenu imaju žene

Tri puta češće javljaju se kod žena. Obično počinju u vreme puberteta i traju do menopauze, što se dovodi u vezu sa hormonima (prvenstveno estrogenima).

Spavanje prevencija migrene

Neispavanost, duže spavanje, ali i promena ritma spavanja uzrokuje migrenske glavobolje. Zato su poznate i takozvane vikend glavobolje, ili glavobolje u vreme godišnjih odmora.Migrena povećava rizik od depresije

Uzeću nešto slatko da sprečim migrenu

Neki ljudi pre napada imaju potrebu za slatkim. Ali neka hrana pogoršava i izaziva migrene - sirevi, pršuta, čokolada, avokado i alkohol - pa ih treba izbegavati.

Popiću više šoljica kafe

Kofein sužava krvne sudove, te može sprečiti migrenski napad, ali prekomerno uzimanje kofeina s vremenom dovodi do zavisnosti i porasta frekvencije glavobolje.

Smeta mi hrana- preskočiću obrok

Preporučuje se uzimati više manjih obroka tokom dana jer faktor koji može izazvati migrene je i sniženi nivo šećera.

Ipak ću sačekati sa tabletom, možda prođe

Zlatno pravilo u lečenju migrene je uzeti lek odmah čim osetite napad - ne čekati.

Uzeću samo pola tablete

Nije poželjno da sami sebi dozirate lek nego odmah treba uzeti celu dozu.Paracetamol i aspirin efikasni su kod bola

Dijagnoza migrene postavlja se na temelju razgovora i pregleda neurologa te u većini slučajeva nije potrebna nikakva dodatna dijagnostička obrada.

"Dobro je odmah krenuti s terapijom. U migrensku terapiju ubrajaju se analgetici koji i inače služe za suzbijanje bolnih simptoma - paracetamol, acetil-salicilna kiselina te nesteroidni antireumatici. Ako su efikasni, terapija se ne menja. Bitno je pacijentima naglasiti da lek uzmu odmah na početku napada u dovoljnoj dozi", kaže dr. Mahović Lakušić.

Vrste glavobolja

Ima ih desetak, a najčešće su migrena, tenzijska i cluster glavobolja. Sekundarne su simptom druge bolesti - tumora mozga, moždanog udara, infekcije, bolesti štitnjače... (yumama)

Tagged under

Related items

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top