Marketing feb 22, 2021 - 232 Views

DR FILGUD ZA YUMAMU: Kako ojačati imunitet dece tokom jeseni i zime Featured

Dr Saša Plećević, pobornik zdravog života dece i odraslih, poznatiji kao Dr Filgud, otkriva za Yumamu sve što bi roditelji trebalo da znaju o jačanju imuniteta, zdravim navikama kod dece i odbrani od mnogih aktuelnih virusa.

Šta je sve ključno za jačanje imuniteta kod dece?

Izdvojiću tri osnovne stavke za jačenje imuniteta. To su:

1. Zdrava, pravilna ishrana

2. Redovna fizička aktivnost

3. Dobar, kvalitetan san

Kako treba da se hrane deca da bi ojačala imunitet?

Važno je da se ishrana deteta najpre sastoji od složenih ugljenih hidrata, tipa raženo, heljdino brašno, integralni pirinač, krompir, integralne testenine. Ne može ishrana da bude bez ugljenih hidrata ni kod odraslih ni kod dece, zato što je ugljeni hidrat osnovna energija našeg tela. Naravno, deca mogu povremeno da uzmu nešto slatko, a da to slatko bude na bazi zdravog meda. Dijete bez ugljenih hidrata, samo proteini i slično, nisu dobre.

Takođe je važna upotreba zdravih masti. Tu spadaju maslinovo ulje, koštunjavo voće, badem, lešnik, zdrava mesa sa zdravim mastima, kao što su ribe (losos).

Vitamini su takođe mnogo bitni u detetovoj ishrani.Proteini su važni, i to oni iz manje masnih mesa (riba, piletina, ćuretina, junetina).

Ne treba deci davati nemasne mlečne proizvode, niti masne sireve. Dakle, važno je unositi mlečne proizvode sa smanjenim procentom masti, ali ne bez masti.

Jedna od osnovnih stavki je dovoljan unos tečnosti, ali da to ne budu sokovi. Neka to bude prvenstveno voda, čajevi, ali bez šećera. Naravno da za decu nisu zeleni i crni čaj, već nana, kamilica, hibiskus, šipak.

Važno je da hrana bude sveža i da ima dosta povrća, da ima voća, koje treba da bude ograničeno, ne preterano.

Ne treba deci da branimo pice, slatkiše, ali treba da ih učimo da to nije dobro, a da samo povremeno mogu da ih koriste.Da li je deci potrebno davati dodatne suplemente?

Ne, nije potrebno. Ja sam protivnik bilo kakve suplementacije, kada putem hrane možete svega uneti dovoljno. Vitamin D može, naročito u ovom jesenjem i zimskom periodu, mada i njega možete naći u namirnicama, recimo u lososu, džigerici.

Da li su gojazna deca podložnija padu imuniteta?

Mnogo su podložnija. Čim si gojazan tebi je imunitet slab, to važi i za decu i za odrasle. I kada se razbole, gojazne osobe teže ozdrave.  (yumama)

Related items

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top