Dijana dec 20, 2016 - 941 Views

Zašto nikada ne smijete miješati alkohol i energetska pića Featured

Jedan od najnovijih trendova među mladima je miješanje alkoholnih pića sa energetskim napicima. Iako istraživanje o efektima ovakovog kombinovanja nije veliko, nova studija pokazuje da je miješanje votke i Red Bull-a u odnosu na rum i koka-kolu rizičnija kombinacija.

U studiji je učestvovalo 56 studenata starosti između 21 i 33 godine koji su podijeljeni u jednu od četiri grupe: jedna grupa je pila alkohol, jedna grupa je pila energetski napitak, jedna grupa je kombinovala alkohol sa energetskim pićem, i posljednja grupa je pila placebo piće. Istraživači su zatim analizirali ponašanje učesnika koristeći zadatake koji mjere koliko brzo čovek može izvršiti i suzbiti određene radnje nakon konzumiranja ovih pića. Učesnici su takođe prijavljivali svoja osjećanja stimulacije, sedacija , oštećenja i nivo intoksikacije.

Cecile A. Marczinski, docent psihologije sa “ Northern Kentucky University“ i prvi autor studije, izjavio je: "Naša studija je kreirana da pokaže da se kombinacija alkohol / energetsko piće farmakološki razlikuje od samog alkohola i da povećava rizik za zdravlje", piše Lekarinfo.com.

Iako studija nije pokazala razlike u nivou oštećenja kod ljudi koji su pili kombinaciju alkohol / energetski napitak u odnosu na one koji su pili samo alkohol, studija je pokazala povećani osjećaj stimulacije kod ispitanika koji su pili kombinaciju alkohol / energetsko piće. Ovo sugeriše da konzumacija alkohola i energetskog pića zajedno može povećati rizik po zdravlje.

"Otkrili smo da je energetski napitak mijenja reakciju alkohola kod konzumenta u odnosu na konzumenta koji piju samo alkohol... ", rekao je Marczinski . "konzumenti kombinacije alkohola / energetski napitak su više stimulisani u odnosu na one koji piju samo alkohol. Dakle, potrošnja energetskih napitaka u kombinaciji s alkoholom predstavljaju rizičan scenario za konzumente zbog ovog povećanog osjećaja stimulacije i visokog nivoa impulsivnosti."

ba.n1info.com

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top