Dijana jan 27, 2017 - 957 Views

Ne jedite masno ako imate kamen u žuči Featured

Ukoliko imate problema sa kamenom u žuči nikako nemojte da jedete masnu hranu. Previše masti u organizmu dovodi do povećanja holesterola i njegovog izlučivanja u žuč, zbog čega i dolazi do nastanka kamena.
Zato bi ishranu trebalo da korigujete kako biste spriječili i ublažili tegobe koje ovo stanje uzrokuje. Lagana hrana sa niskim sadržajem masti, koja se lako vari, idealan je izbor ukoliko imate kamen u žuči.

Trebalo bi da jedete umjereno i više puta u toku dana, a poslije obroka preporučuje se da prilegnete pola sata. Od namirnica trebalo bi da uzimate sve vrste voća, od povrća: blitvu, brokoli, šargarepu, spanać, a iz jelovnika izbacite kupus, kelj, krastavac, krompir i papriku.
Svinjsko meso, svinjska mast i suvomesnati proizvodi ne smiju da se nađu u tanjiru, umjesto ovih namirnica jedite teletinu, ćuretinu, piletinu i sve vrste ribe osim sardine. Takođe, izbjegavajte jaja, margarin, orašaste plodove, začine kao što su biber, cimet i aleva paprika.
Tokom ovog režima ishrane preporučuju se uzimanje što više čajeva, a dozvoljeni su i kakao i nemasno mlijeko.
Alkoholna pića, slatkiše, kofein i mlečnu čokoladu izbacite iz upotrebe. Veoma je važno da ne jedete pohovanu i prženu hranu, jer ona dodatno iritira žuč i izaziva tegobe.
Tokom pripreme obroka umjesto suncokretovog uzmite maslinovo ulje koje može znatno da smanji nivo štetnog holesterola u krvi.
Nije dovoljno samo da ograničite unos šećera i masti, neophodno je i da pojačate fizičku aktivnost. Lagano vježbanje i svakodnevne šetnje poboljšaće vaše zdravstveno stanje i redukovati telesnu težinu.

nezavisne.com
Tagged under

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top