Dario jun 02, 2017 - 1572 Views

Bravo Kraljice naše! Featured

I OVE GODINE OBOLJELE OD RIJETKE BOLESTI (SANFILIPPO SY TIP A) – KATARINA I ANĐELA GOJIĆ, DONIJELE ZLATO U SVOJ GRAD

-Udruženje oboljelih od mukopolisaharidoze RS po drugi put su se vratiti sa zlatom u svoj Grad. Oni su i ove godine učestvovali na 7. državnim susreti specijalne olimpijade djece s poteškoćama u razvoju, MATP takmičenje / Motor Activity Training Program / , održanog 26 maja 2017. godine u Sportskoj dvorani „Kostrena“ u naselju Kostren kod grada Rijeke.

MATP takmičenje namijenjeno je djeci i odraslima s najtežim teškoćama u razoju, koji se zbog ograničenja u razvoju vještina i funkcionalnim sposobnostima ne mogu zadovoljiti precizna univerzalna sportska takmičarska pravila, objasnila je predsjednik Udruženja oboljelih od mukopolisaharidoze Republike Srpske Vladanka Gojić iz Doboja i dodala da su se dobojke Katarina i Andjela Gojić, učesnice susreta MATP-a takmičenja, vratile u svoj garad okićene zlatnim medaljama. Poznato nam je da su i prošle godine učestvovale na 6. državnim susreti specijalne olimpijade djece s poteškoćama u razvoju MATP-A i takođe donijee zlatne medalje.

“Ove dvije mlade Dobojke ponosno su predstavile svoj Grad Doboj i Republiku Srpsku i na ovom medjunarodnom takmičenju MATP-a u Hrvatskoj, i time dokazale da za njih ne postoje granice iako boluju od izuzetno rijetke progresivne bolesti Sanfilippo sindroma tipa A. “, naglasila je Vladanka Gojić.

Organizator i domaćin takmičenja bio je je Centar za rehabilitaciju “Fortica” iz Kraljevice. Na olimpijadi je postavljen poligon na kojem su takmičari prezentovali vještine ruku, nogu te vještine kretanja za djecu s poteškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom. Takmičari su korisnici raznih udruženja, okupilo ih se više od 250 iz cijele Hrvatske- Rijeka, Zagreb, Osijek, Čakovec…, iz Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije i Italije.

Organizator MATP-a takmičenja i ove godine bio je Centar za rehabilitaciju „Fortica“ iz Kraljevice uz pokroviteljstvo Primorsko-goranske županije i pod pokroviteljstvom Specijalne olimpijade Hrvatske, a u akciju je bilo uključeno i 70 volontera iz lokalne zajednice.

Prema njenom kazivanju u sportskoj dvorani u Kostreni organizovan je sportski poligon s elementima kroz koje su se prezentovale vještine ruku i nogu, te vještine kretanja za djecu s poteškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom, koji su time pokazivali kretanje uz savladavanje prepreka, guranje lopte nogom ili invalidskim kolicima, nošenje ili vođenje lopte, te stavljanje lopte u koš, kuglanje, nabacivanje koluta na čunjeve, guranje paka do gola hokej palicom i druge aktivnosti uz pomoć asistenta.

.Moto ovog takmičenja bio je: „Dopustite mi pobijediti, a ako ne mogu pobijediti neka budem odvažan u svom pokušaju“, naglasila je Vladanka Gojić koja je po povratku u Doboj, u izjavi za internet .........., izrekla riječi hvale na račun organizatora, počev od prijema, smještaja i organizacije takmičenja.

Bilo nam je zadovoljstvo učestvovati na ovoj veličanstvenoj sportskoj manifestaciji, te se još jednom zahvaljujemo domaćinu na pozivu, a posebnu zahvalnost dugujemo našim učesnicama što su nas usrećile zlatnim medaljama i dokazale da se oboljeli od rijetkih bolesti mogu baviti sportom na svoj način bez diskriminacije, istakla je predsjednica oboljelih od mukopolisaharidoze.

„Ponosna sam na svoje djevojčice, učešćem u ovim igrama dokazali smo po drugi put da za nas nema granica“ istakla je ponosno majka djevojčica Vladanka.

Pogledajte i ostale fotograije na sledećem linku

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • + 381 69 625 167 (Novi Sad, Srbija)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top