zeljko dec 09, 2017 - 668 Views

Mladi iz Doboja i Maglaja: Druženjem protiv nasilja i nerazumijevanja Featured

Preko 40 učenika OŠ Vuk Stefanović Karadžić iz Doboja će, zajedno sa nastavnim osobljem i mladima iz Doboja i Maglaja, biti uključeno u aktivnosti čiji je cilj motivisanje đaka za aktivnije učešće u zajedničkim vannastavnim aktivnostima sa vršnjacima u svojoj školi.

Aktivnosti, koje obuhvataju radionice, predavanja, takmičenja, kampove, ali i neformalne ooblike druženja i sklapanja novih poznanstava, će biti organizovane u okviru mini-projekta dobojske NVO Vizija, "Obojimo note", koji je počeo 21. novembra 2017. i trajaće do 21 marta 2018. godine, u okviru USAID-ovog projekta PRO-Budućnost.

U eri sve češćeg vršnjačkog nasilja, potrebni su dodatni napori i mehanizmi koji će dodatno zbližiti učenike i reducirati rizik od bilo koje vrste nasilja i nerazumijevanja među mladima. Navedeno je posebno bitno ako se u obzir uzme činjenica da je Bosna i Hercegovina post-konfliktno društvo, kakva, inače, prolaze kroz periode koje karakterišu podjele na raznim osnovama. No, osim navedenog, kroz ova nastojanja NVO Vizija iz Doboja, pokušava se uticati i na snažniji osjećaj pripadnosti lokalnim zajednicama, te na poštovanje i uvažavanje svih ljudi koji žive u njima.

Jedna od konkretnih aktivnosti ovog mini-projekta će biti i radionica "Da vam ispričam svoju priču", na kojoj će mladi iz Doboja i Maglaja razmijeniti svoja iskustva koja su stekli na omladinskim kampovima, te diskutovati o tome zašto je, zaista, važno da mladi ostvaruju kontakt sa drugim etničkim grupama, te zbog čega je bitno pričati o različitostima i sličnostima koje karakterišu stanovnike ovog podneblja. Osim navedenog, članovi školskog hora OŠ Vuk Stefanović Karadžić, biće obradovani sa 25 novih svečanih haljina, u kojima će moći nastupati širom BiH i regiona, a koje će biti osigurane kroz ovaj mini-projekat.

NVO "Vizija" iz Doboja član je radne grupe USAID-ovog projekta "PRO-Budućnost" od 2014. godine, te aktivno sarađuju sa drugim organizacijama iz Maglaja i drugih bh. opština. Aktivno su uključeni u procese pomirenja, promociju mira i izgradnju povjerenja i razumijevanja na području dobojske regije.

USAID-ov projekat PRO-Budućnost, nakon prve faze i uspjeha polučenog u 61 lokalnoj zajednici u cijeloj BiH, nastavlja svoje djelovanje i u narednim godinama. Projekat u ovoj fazi provodi Catholic Relief Services (CRS), u saradnji sa Caritasom BiH, Institutom za razvoj mladih KULT, Međureligijskim vijećem u BiH, Forumom građana Tuzla, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka, Helsinškim komitetom za ljudska prava Bijeljina i Nansen dijalog centrom Mostar.

Informacija za medije

Za sve dodatne informacije i detalje možete kontaktirati Zorica Davidović, na broj telefona : 066 /434-420 ili e-mail Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.  

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top