Dario jan 31, 2018 - 820 Views

Šta znamo o LED sijalicama? Featured

Zbog svoje ekonomičnosti ali i zbog jačanja ekološke svesti, LED sijalice se sve više upotrebljavaju na našim prostorima. Da biste pomoću njih postigli željeni efekat u enterijeru, potrebno je poznavati različite parametre koji definišu kvalitet svetla. Na narednim stranama donosimo vam upravo te informacije.

Jačina svetlosti LED sijalica

Jačina svetlosti LED sijalica karakteristika je koja možda najviše zbunjuje, i predstavlja glavni faktor koji mnoge odvraća od izbacivanja klasičnih žarećih sijalica iz upotrebe. Problem potiče od toga što se jačina svetlosti sijalice, koja se izražava u lumenima (lm), najčešće poistovjećuje sa njenom snagom, izraženom u vatima (W), koja se odnosi na potrošnju električne energije. Dok u slučaju klasičnih sijalica između ove dve veličine postoji linearna veza, sa LED rasvjetom to nije tako.

To je mnogima neshvatljivo, pa veruju da bi im za postizanje istog efekta u enterijeru bilo potrebno mnogo više LED sijalica nego onih klasičnih. Međutim, LED sijalice su znatno efikasnije: one proizvode istu jačinu svetlosti uz mnogo manju potrošnju električne energije. Zato pri kupovini na pakovanju treba gledati isključivo broj lumena, a ne vati, jer su promjene u snazi LED sijalica zanemarljive u odnosu na promjenu jačine svetlosti. Uporedna tabela pomoći će vam da steknete jasniju sliku o odnosu jačine svetlosti i snage klasične, štedljive i LED sijalice.

Razlika u vezi između snage i jačine svetlosti u slučaju klasičnih i LED sijalica odražava se i na njihovu dimabilnost – mogućnost podešavanja intenziteta svetlosti. Jačina svetlosti klasičnih sijalica direktno zavisi od napona koji prolazi kroz njih, i može se kontrolisati putem potenciomera ili dimera. Međutim, napon koji ide ka LED sijalicama nije u direktnoj vezi sa količinom svetlosti, pa one nisu kompatibilne sa dimerima namenjenim klasičnim sijalicama.

UŠTEDA 80%

Osim toga, većina LED sijalica uopšte nije dimabilna. Zato, ukoliko želite podešavati željeni intenzitet svetlosti, potrebno je da imate dimere kompatibilne sa LED sijalicama, kao i da same sijalice koje kupujete budu dimabilne. Kada birate sijalice za svoj stambeni prostor, potrebnu jačinu svetlosti za svaku prostoriju, zonu ili radnu površinu odredićete na osnovu njene namene. U ovome će vam od velike koristi biti još jedna fizička veličina – luks (lx).

Ona je izvedena iz jačine svetlosti i predstavlja broj lumena po jedinici površine (1 lx = 1 lm/ m2). U gornjoj tabeli prikazan je optimalan broj luksa potreban za različite prostorije i aktivnosti. Potreban broj lumena dobićete kada pomnožite površinu konkretne prostorije sa potrebnim brojem luksa za njenu namenu (odgovarajuća vrednost iz tabele). Tako, na primer, ukoliko vaša spavaća soba ima površinu 15 m2, potrebna jačina svetlosti u njoj biće 15m2 x 54 lx = 810 lm. Na osnovu te vrijednosti birate odgovarajući broj sijalica.

Temperatura boje

Temperatura boje odnosi se na boju svetla. Dok klasične sijalice daju samo toplu žutu svetlost, LED sijalice su dostupne u različitim temperaturama boje: od tople žućkastobele do hladne bele. Temperatura boje izražava se u kelvinima (K) i kreće se u rasponu od 2.700 do 7.000 K. Boje do 3.500 K spadaju u tople, od 3.500 do 5.500 K neutralne, a preko 5.500 K su hladne.

Izbor temperature boje zavisi prvenstveno od vaših afiniteta, ali postoje i neke preporuke u skladu sa namjenom prostora koji se osvetljava:

• Tople boje preporučuju se za opštu rasvetu stambenog prostora, jer daju prijatno svetlo poput klasičnih sijalica. • Neutralne boje najbolja su opcija za radne prostore, jer daju bolju vidljivost od toplih, dok manje opterećuju oči od hladnih boja. • Hladne boje najbliže su dnevnoj svetlosti, te se preporučuju za lampe za čitanje, ali i tamo gde želite da obezbedite dobru vidljivost detalja, npr. ispred ogledala u kupatilu.

  • Kada je riječ o boji svetla LED sijalica, osim standardnih rješenja različitih temperatura, na tržištu se danas mogu naći i modeli koji nude raznovrsne opcije u jednoj sijalici. Takve su npr. sijalice koje omogućavaju podešavanje različitih temperatura boje – od tople do hladne bele. Takođe, postoje i RGB LED sijalice, koje proizvode svetlost u različitim bojama – crvenu, zelenu, plavu… Iako se one retko koriste u domovima, ako volite neobična rešenja, dekorativnom rasvetom u boji možete postići interesantne efekte.

IZVOR

Related items

Šta znamo o LED sijalicama?
UŠTEDA OD 220KM GODIŠNJE SA LED jan 31, 2018 - 820 Views
Šta znamo o LED sijalicama?
ŠTA ZNAMO O LED SIJALICAMA? jan 31, 2018 - 820 Views

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top