Marketing jun 04, 2018 - 4689 Views

Na hirurgiji dobojske bolnice urađena Whipple-ova operacija Featured

U Službi za hirurgiju dobojske bolnice Sveti apostol Luka, mr sci. med. Aleksandar Subotić, specijalista opšte hirurgije, izveo je Whipple-ovu operaciju, koju još nazivaju i kraljicom abdominalne hirurgije. Ako se izuzme transplantacija jetre to je najveći, najteži i najrizičniji operativni zahvat, a izvodi se kod pacijenata sa karcinomom glave gušterače (pankreasa).

Whipple2DobojDr Subotić je rekao da je ovo najstresogenija operacija u abdominalnoj hirurgiji kako za pacijenta tako za hirurga, anesteziologa i ostalo osoblje. Objasnio je da Whipple-ova operacija (cefalična duodenopankreatektomija), podrazumijeva uklanjanje polovine želuca, žučne kese, dijela žučnog voda, dvanaestopalačnog crijeva i oko polovine gušterače, pri čemu se pravi potpuno nova anatomija u stomaku.

Dr Subotić je takođe naveo da se ova operacija u dobojskoj bolnici sporadično radila i prije 20-30 godina, ali u izuzetno malom broju slučajeva. Uz nesebičnu podršku, u stručnosti i postavljanju Službe za hirurgiju na više nivoe, načelnika hirurgije doc. dr Predraga Lazića, ide se ka tome da ova operacija bude jedan od rutinskih zahvata sa 7-8 pacijenata na godišnjem nivou, što je sasvim solidan broj s obzirom na indikacije koje određuju pacijente koji se mogu podvrgnuti Whipple-ovoj operaciji. Indikacije su da je tumor mali, da nema metastaza ne jetri, da je pacijent relativno dobrog zdravstvenog stanja (da nema drugih oboljenja, izuzev malignog oboljenja gušterače) kao i starosna dob.

Pacijent na kome je izvedena Whipple-ova operacija rođen je 1952. godine, poslije operativnog zahvata smješten je u jedinicu intenzivne njege, a postoperativni reanimacioni oporavak, uz veliku stručnost i nesebično zalaganje anesteziološkog tima, protekao je uredno.

Osoblje koje je izvelo operaciju:

Glavni operator - mr sci. med. Aleksandar Subotić, spec. opšte hirurgije;
prvi asistent - dr Dragan Radulović, spec. opšte hirurgiije; 
drugi asistent - dr Perica Milaković, doktor medicine;
anesteziolog - prim dr Simuna Žakula, spec. anesteziologije i reanimatologije;
anestetičari: Boro Ćelić i Nikola Jeremić;
instrumentarke: Dajana Cvijanović i Slađana Mastilović.

Izdvajamo

Popularni članci

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top